29. 3. 2023

Gymnázium Křenová

Dvojnásobný postup školního pěveckého sbor

Středoškolské pěvecké sbory se potýkají s mnohými problémy: malým zastoupením mužských hlasů, každoročním odchodem nejzdatnějších zpěváků - maturantů... Málokdy ale řeší to, co Pěvecký sbor Gymnázia Křenová, tedy že se vzhledem k vysokému počtu zpěváků nemohou jako celek zúčastnit SŠ postupové přehlídky, která je limitována 40 členy ve sboru.

Díky velkorysosti pořadatelů Gymnasia Cantant jsme tedy v pondělí 27. března vystoupili rozdělení do dvou menších těles - s různým repertoárem, s různým obsazením, ve dvou různých kategoriích. Zažít atmosféru veřejného vystoupení v Konventu Milosrdných bratří tak mohli všichni zpěváci našeho gymnázia, byť pokaždé v jiné sestavě.

A nutno říct, že ani jedna z nich Křence neudělala ostudu. Ba co víc, obě byly porotci velmi pochváleny - nejen za výborně provedený přehlídkový program, za celkovou kulturu projevu a vystoupení, ale zejména za strhující energii, kterou se podařilo přenést do celého sálu.

Porota vystoupení sboru soutěžní kategorie jednoznačně doporučila pro postup do celostátního finále, a vzhledem k vysoké úrovni vystoupení sboru v nesoutěžní kategorii doporučili postup i tohoto tělesa, jako jediného sboru v kategorii B.

Těšíme se na třídenní přehlídku 20.-22. dubna a doufáme, že se pořadatelům podaří splnit přání porotců: totiž slyšet celý sbor Gymnázia Křenová zpívat dohromady...