23. 11. 2022

Gymnázium Křenová

Studentská laťka 2022 potěšila srdce křenovských fandů…

Po delší odmlce, na které se podepsala  covidová omezení, mohla  tato tradiční listopadová sportovní  akce po dvou letech opět v klidu proběhnout. Na poslední chvíli se ještě z provozních důvodů školy musel měnit termín, ale jak organizátoři tak i samotní závodníci to zvládli. První dvě mladší kategorie vzhledem k nižší účasti proběhly pochopitelně v komornějším duchu, ale i zde se odehrávaly krásné osobní atletické příběhy. Možná je na místě podotknout, že žádný z mladých závodníků nebyl výškařský „profík“, všechna děvčata i kluci byli ryzí amatéři. Od svých  nejrůznějších sportů, které dělají závodně si zkrátka odskočili k lehké atletice a na pár desítek minut se z nich stali výškařky a výškaři. S touto rolí  se skvěle vypořádali a většina z nich si  závod užila a všichni předvedli výkony na hranici svých možností. Za to jim patří velký obdiv i poděkování za důstojnou reprezentaci své třídy.

Dorostenecká kategorie děvčat přinesla nečekaně širokou skokanskou základnu. Soutěž nabídla k vidění různé styly i techniky, nechybělo samozřejmě nasazení ani bojovnost. Některé závodnice předváděly vybroušené skoky s medailovými ambicemi. Ale od počátku bylo všem v tělocvičně i v hledišti asi jasné, kdo bude této dívčí skokanské partě kralovat. S drobnou nadsázkou lze napsat, že kde ostatní dívky už dávno doskákaly a soutěž končily, nenápadná „prvačka“ v podstatě teprve začínala svoji výškařskou „one man show“.  Technicky  téměř dokonalými skoky s obrovskou rezervou nad laťkou si Jitka ihned získala přítomné publikum. V jejím podání to vše vypadalo naprosto jednoduše, přirozeně a elegantně. Krátce řečeno svižný rozběh, dynamický odraz levou nohou, dokonalé prohnutí v zádech a přechod nad laťkou a je hotovo. Když se to prostě umí a je natrénováno, tak  je to  na pohled úplně snadné. Jitka nakonec zakončila svou vítěznou jízdu školním dívčím rekordem 170 cm a byla odměněna bouřlivým aplausem.

Soutěž starších borců byla trošku odlišná. Na titul si mohlo  od začátku soutěže pomýšlet hned 6-8 výškařů. A vzhledem k tomu, že ve startovním poli nefiguroval žádný profi skokan, měli to místní sázkaři s tipy na vítěze hodně těžké. Během zajímavého  vývoje závodu se šance na vítězství jednotlivých favoritů několikrát měnily a přelévaly. Sportovní kvalitu celého podniku dokazuje i fakt, že ještě na výšce 163 cm se v soutěži drželo snad 13 studentů. Ke konci se však vykrystalizovala trojice budoucích medailistů. Shodou okolností všechno maturanti a každý z jiné třídy takže o dramatickou zápletku bylo postaráno. Atlet Honza, ale ne výškař, florbalista Adam s dynamitem v nohou a konečně sportovní univerzál Vojta, který se umí ke všemu skvěle postavit. Bylo to důstojné završení celého přeboru a kluci se doslova překonávali.  Proběhlo i  několik velkých „comebacků“ do závodu, kdy se skokan zachraňuje třetím pokusem a opět háže rukavici ostatním.  Dále jsme mohli  sledovat moderní metody tréninku, kdy Honza ihned po skoku rozebíral videozáznam se svojí koučkou. Zkrátka trenérská „vyšší dívčí“ a nakonec z toho byl poctivý bronz. O absolutní křenovský výškařský Olymp si to pak na férovku rozdali Adam a Vojta.  Prvně jmenovaný nakonec dokázal překonat o pár centimetrů navíc a stal se  po zásluze šampionem ročníku 2022. Možná pro některé trošku překvapení, ale celou soutěží procházel bez větších výkyvů , prokázal bojovné srdce a hlavně fenomenální odraz!!! Kdyby se ještě dokázal více prohnout v zádech, tak jsme skončili až kdoví kde.. Ale na kdyby se nehraje a hlavně to není profi skokan, „jen“ hodně, ale fakt hodně super hobík!!!

Úplně na závěr ještě velká gratulace  medailistům a poděkování všem závodnicím i závodníkům za odvahu do toho jít. Svojí kvalitu předvedla i technická četa, která pečovala o doskočiště a laťku a také děvčata za pořadatelským stolkem. Klidný, zřetelný a příjemný hlas, který nás provázel celou soutěží i při vyhlašování výsledků snese srovnání s moderátorskými esy v populárním pořadu Star dance😊…Křenka drží krok se světem!!

A vše nakonec dopadlo takto: Mladší : 1.  Matěj Vašina(1.A)  2. Jakub Zahradníček(2.A) 3. Šimon Hlaváč(2.A) 1.  Bára Lužná (1.A) Anička Roubíková (2.A)  3.Valerie Hrnčířová(1.A) Starší: 1.  Adam Roznos (4.E) 2. Vojtěch Konečný (4.B) 3. Jan Čertek (4.C) 1.  Jitka Nečasová (1.B) 2. Karolína Václavíková(1.B) 3. Hana Kopecká (3.A)