30. 11. 2022

Gymnázium Křenová

Okresní kolo ve volejbalu – dívky

Na podzim 2022 se se středoškolskými sportovními soutěžemi doslova roztrhl pytel. Na volejbalovém turnaji má dívčí tým z Křenky každoročně své místo (pokud se mu do cesty zrovna nepostaví zlomyslný virus) a nejinak tomu bylo i letos.

Holky pojaly přípravu na turnaj zodpovědně – absolvovaly v průběhu října a listopadu několik sehrávacích tréninků a přípravné utkání proti klukům, kteří Křenku bronzově reprezentovali den před naším dnem Dé.

Do okresního kola se přihlásilo celkem 14 týmů, které ve čtyřech skupinách bojovaly o postup do krajského kola. Letos nám bohužel organizátor turnaje nepřidělil pořádání skupiny (nejspíš se k němu ještě nedoneslo, že máme na Křence ve velké tělocvičně na podlaze fungl nové lajny, díky kterým může rozhodčí rozlišit auty lépe než jestřábí oko), takže jsme ve středu 23.11.2022 vyrazily na gymnázium na třídě Kpt. Jaroše. Systém turnaje byl přísný – do bojů o vítězství ve městě (a o postup do krajského kola) se mohli dostat pouze vítězové základních skupin. Strategie tedy byla jasná – porazit týmy Sportovního gymnázia Ludvíka Daňka (alias Botanky) i Střední zdravotnické školy Merhautova.

Snadnou práci jsme neočekávaly – v obou týmech, proti kterým jsme nastupovaly, totiž figurovaly hráčky elitních brněnských volejbalových klubů. Již při rozcvičení bylo vidět, že hlavně Botanka má ambice hodně vysoko. V prvním setu nás její hráčky drtily svým nekompromisním servisem a my jsme mohly jen litovat, že nehrajeme na Křence, neboť vyšší strop by nám pomohl dostat míč lépe do hry. Ve druhém setu jsme sice příjem zlepšily, ale Daněk se nenechal zaskočit a zaslouženě získal i druhý set.

Velmi podobně vypadalo i druhé utkání, tj. Botanka vs. Merhautka, a po půl hodině bylo jasné, kdo do městského finále půjde. (Botanka se o dva dny později stala celkovým vítězem městského kola, takže prohra s tímto týmem se určitě nedá považovat za ostudu.)

Ve třetím utkání již tedy nešlo o postup, ale o čistou radost ze hry a sportovní „flow“. Ani jeden tým se nenechal předchozí porážkou srazit na kolena a holky z Křenky i z Merhautky předvedly vyrovnaný boj plný dlouhých výměn, tvrdých smečí a obětavých pádů. Ze začátku měly navrch hráčky z Merhautky, ale náš výkon šel postupně nahoru a první set jsme otočily a těsně v něm zvítězily. Ve druhém setu jsme si vybudovaly několikabodový náskok, ovšem naše soupeřky nám nehodlaly nic darovat a hrozivě náskok stahovaly. Křenka však náporu odolala a dokázala druhý set dotáhnout do vítězného konce.

Druhé místo ve skupině tak sice znamenalo konec našeho letošního volejbalového představení, ale radost z kvalitního volejbalu s vítěznou třešničkou nás hřeje ještě teď.

Všechny holky si zaslouží velký dík za příkladnou přípravu a předvedený výkon. Speciální pochvalu je třeba udělit Lucce Ulbrichové, která měla lví podíl na sestavení týmu, organizaci tréninků a burcování celého družstva k boji o vítězství.

Mgr. Hana Vymazalová Tým: Lucka Ulbrichová, Amálka Navrátilová, Anet Novotná, Moly Šudáková, Barča Dubová, Julča Kuncová, Lucka Hanušová, Milča Laifrová, Terka Maňasová, Zuzka Rychlá.