8. 4. 2019

Gymnázium Křenová

Finále Amavet science Expo - 6. místo pro J. Dokulila

Praha, budova Akademie věd ČR - právě zde se ve čtvrtek a pátek konalo celostátní finále Amavet science Expo. 40 nejlepších účastníků oblastních kol, přivezla své postery do Prahy, aby se utkala o účast na asi nejprestižnější mezinárodní soutěži pro středoškolské projekty, Intel ISEF. Narozdíl od SOČky zde není taková konkurence, avšak nesoutěží se ve více kategoriích a prezentuje se formou posterů.

Soutěž zahájila předsedkyně AV ČR prof. Eva Zažímalová ve čtvrtek v dopoledních hodinách. Následně okolo posterů začali chodit porotci, kteří hodnotili jednotlivé projekty. Ti se zhruba okolo poledne odebrali za zavřené dveře, aby určili pořadí.

Odpoledne jsem se jel otočit do Brna, o školní flédu člověk prostě nemůže přijít. Druhý den ráno zpět do Prahy. Původně byl na pátek naplánovaný volný program pro veřejnost. Ten byl nakonec nahrazen účastí na tiskové konferenci amerického astronauta A. Feustela v knihovně budovy. Po konferenci se se svou manželkou přišli podívat na naše projekty a povzbudit nás pro budoucí práci. Odpoledne byly vyhlášeny výsledky a mohlo se jet plným vlakem zpět do Brna, kam jsem si přivezl Cenu ČSVTS a krásné 6. místo. Gratulace patří Adamu Křivkovi a Zuzce Ševčíkové, kteří během května pojedou soutěžit do Phoenixu mezi nejlepší mladé vědce.

Autor: J. Dokulil, 6.A