14. 3. 2019

Gymnázium Křenová

Robotiáda 2019

8. února 2019 se v brněnském VIDA centru konal již několikátý ročník největší robotické soutěže v České republice. Soutěžní týmy zde soutěží ve dvou kategoriích (LEGO roboti využívající programovatelné sady Mindstorms a NeLEGO roboti). Celou soutěž tvoří několik základních disciplín - jízda po čáře; autonomní či dálkově řízená "záchrana" plyšového medvěda; sprint; Freestyle a Freestyle WeDo.

Letos se této soutěže účastnil i jeden tým z Gymnázia Křenová, který se pokusil o dvě disciplíny (autonomní jízda po čáře a sprint v „legové“ kategorii). Po dlouhých přípravách a konstrukci obou specializovaných robotů nadešel den závodů.

První kolo jízdy po čáře nevyšlo podle našich představ, takže jsme se na poslední chvíli rozhodli robota ještě upravit. Vše vypadalo dobře, bohužel i v druhém kole se vyskytly problémy a nepodařilo se nám ho dokončit.

Disciplína sprint vypadala již slibněji, námi několikrát testovaný robot vypadal, že funguje, jak má. V prvním rozjezdu ale zastavil těsně před cílem. Znovu tedy následovalo doladění robota. V druhém rozjezdu se však z neznámého důvodu vyskytl stejný problém jako v prvním.

Bohužel se nám letos nepodařilo nijak významně umístit, celý tým však načerpal cenné znalosti, které určitě využijeme v příštím ročníku.

Autoři: Jan Procházka, Jiří Čaďa (4.A)