18. 12. 2023

Libor Cupal

Zájezd do Evropského parlamentu ve Štrasburku

Ve dnech 11.–14. 12. se žákyně a žáci Jan Kratochvíl, Jan Zahradníček, Jáchym Jež, Kateřina Petrášová, Klára Hanáková, Martin Valehrach, Prokop Černoušek, Tadeáš Zahrádka, Tereza Boháčková a Veronika Štenclová zúčastnili zájezdu do Štrasburku, sídla Evropského parlamentu, na pozvání europoslance Jiřího Pospíšila.

V pondělí večer jsme se vydali na cestu autobusem a v ranních hodinách dorazili do Štrasburku. Dopoledne jsme navštívili katedrálu Notre-Dame a individuálně si prošli město. My jsme si udělali procházku k Evropskému soudu pro lidská práva a k sídlu Rady Evropy.

Odpoledne jsme společně zamířili k Evropskému parlamentu. Zde jsme si vyslechli přednášku k fungování instituce a byl i prostor pro dotazy na pana Pospíšila. Nahlédli jsme do místnosti plenárního zasedání, kde jsme mohli vidět skutečné jednání europoslanců, a poté jsme si dali oběd v místní kantýně. Večer jsme se vrátili do centra, prošli si vánoční trhy a čekala nás francouzská večeře. Kromě alsaské pizzy byli k ochutnání tradičně i šneci, což pro nás byl zajímavý zážitek.

Dalšího dne ráno jsme opět přijeli do Štrasburku a k obědu měli onu místní alsaskou pizzu na různé způsoby, a to i nasladko. Odpoledne jsme se autobusem přesunuli do vesničky s názvem Riquewihr, která leží uprostřed vinic a má krásnou vánoční výzdobu se spoustou stánků. Zde jsme nakoupili suvenýry a prohlédli si architekturu.

Večer jsme se vrátili do městečka Haguenau, kde jsme byli ubytovaní, a naše skupinka vyrazila na společnou večeři, kterou jsme tento zájezd zakončili. Ve čtvrtek ráno jsme se vydali na cestu z Francie do Brna.

Tereza Boháčková