28. 2. 2015

Gymnázium Křenová

Pohled z balkonu ve výtvarné výchově

V rámci naší spolupráce s katedrou výtvarné výchovy Pdf MU proběhla v lednu a únoru ve výuce praxe studentky oboru výtvarná výchova-vizuální tvorba Elišky Mikšové. Společně se studenty, kteří pracovali v čtyřčlenných skupinkách, jsme připravili kulisy pohledu z balkonu. Studenti pracovali s výřezem krajiny podle svého výběru, takže jsme dospěli k prostorovým kompozicím znázorňujícím reálné prostředí, např. budovu operu v Sydney nebo Taj Mahal, fantastické město mrakodrapů, okupované King Kongem nebo kulisu lesa s jeho zvířecími obyvateli. Nakonec jsme dospěli k dvojímu výstupu - jedním byla krajinomalba a druhým fotografie, zachycující autory před vlastním výhledem z balkonu.
Podobně jsem pracovali s fenoménem fotografie v případě úkolu na téma kompoziční možnosti chytrého telefonu. Studenti si vybrali fotografii ze svého telefonu, kterou překreslili pomocí tužky, pastelů a tuše tak, aby byla zachována přesná kompozice snímku.
Inspirací dalšího výtvarného cvičení se stal trend sociálních sítí - focení jídla. Studenti překreslili nejčastěji fotografovaný motiv jídla na formát A3. Po dokončení práce vytvářeli prostřednictvím digitálního fotoaparátu snímek, zachycující mobilní fotografování prostřeného jídla. Takto jsme simulovali výtvarnou cestou tento trend, celý úkol dostal přesah výtvarné akce, jejímž výsledkem je digitální fotografie.
Nakonec studenti vytvořili maketu chytrého telefonu v nadživotní velikosti. Z lepenky jsme vyřezali a postavili chytrý telefon jako fotografickou kabinku, ve které potom studenti vytvářeli živé figurální kompozice.
Z výsledků naší práce jsme zpracovali blog, který lze najít na této adrese: http://ppohled.blogspot.cz/
[pe2-gallery album="http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/gymkren/albumid/6132136873068912849?alt=rss&hl=en_US&kind=photo" ]