7. 6. 2024

Stockholm Junior Water Prize

Když se na nástěnce na chodbě v prvním patře objeví nový leták, ne vždy si v množství dalších konkurentů vybojuje pozornost kolemjdoucích. Lístku o soutěži  Stockholm Junior Water Prize se to naštěstí povedlo. Lákal na jednu z nejzajímavějších ekologických soutěží. Ačkoliv má soutěž v názvu slovo voda, není zaměřena pouze na ni. Je to přehlídka zajímavých projektů a výzkumných prací věnujících se ochraně životního prostředí, do kterých se každý rok zapojuje tisíce studentů z více než 40 zemí celého světa. Od roku 2022 se této soutěže účastní i Česká republika a to pod záštitou Mendelovy univerzity v Brně.

Prvního května bylo zveřejněno pět nejlepších prací, které postoupily do národního kola a mezi nimi byla i práce naší studentky Zuzany Urbanové z 3. B. Její projekt s názvem „Mikroplasty a jejich výskyt v Brně“ se zaměřuje na znečištění vzduchu, vody a půdy miniaturními částicemi umělých hmot. 

Plasty tvoří v současné době zásadní část spotřebního průmyslu. Jsou z nich často výrobky samotné nebo alespoň jejich obaly. Najdeme je prostě na každém kroku. Jejich používáním se do životního prostředí uvolňuje množství malých odpadních částic, které zamořují vše okolo nás. I my tyto mikroplasty přijímáme v pitné vodě, konzumujeme s jídlem a vdechujeme se vzduchem.

Práce Zuzany Urbanové získala v národním kole (po desetidenním hlasování) cenu veřejnosti. Protože je soutěž mezinárodní, tak i zde byla nutnost odprezentovat své výsledky anglicky. Zuzce gratulujeme. Je krásným důkazem toho, že odborné práce jako SOČ, kterou tato původní práce byla, mají smysl. Přináší zkušenosti, učí vystupovat a prezentovat myšlenky a závěry. Velmi důležitá je i možnost praktického otestování angličtiny v odborném světě.

Mgr. Veronika Mačátová