9. 4. 2024

Gymnázium Křenová

Den s hejtmanem

Účast studentů v soutěži Den hejtmanem

V pátek 11. 3. 2024 proběhlo vyhodnocení druhého ročníku soutěže Den hejtmanem, které se zúčastnili studenti 4.C Jáchym Jež, Tadeáš Zahrádka a Ondřej Zelina. V soutěži měli s dalšími 7 tříčlennými týmy za úkol sestavit vlastní politický program, vytvořit kampaň a v závěru je odprezentovat před odbornou komisí. V průběhu absolvovali vzdělávací program zaměřený na politický marketing, verbální a neverbální komunikaci a veřejnou správu. Součástí soutěže byla rovněž debata všech 8 kandidátů na hejtmana, ve které museli odpovídat na zákeřné otázky moderátora i publika.

„Soutěž nám dala mnoho jedinečných zkušeností, díky zapojení vysokoškolských fakult se zaměřením na marketing a státní správu jsme měli výborný přístup k informacím, které se nám určitě budou hodit i v budoucnu. Lépe rozumíme tomu, co politici na krajské úrovni mohou a nemohou ovlivnit, jak se prezentovat před lidmi a jak je zaujmout. Měli jsme možnost několikrát se potkat s hejtmanem a mít informace z první ruky. Rozhodně je pro nás nyní politika o něco bližším tématem a moc se těšíme, až své zkušenosti využijeme na podzim v krajských volbách,“ popisuje své pocity kandidát na hejtmana Jáchym Jež.

Ačkoliv se studentům nepodařilo vyhrát, jejich program byl označen jako nejlepší samotným hejtmanem Janem Grolichem, který před nedávnem navštívil naši školu a debatoval se studenty politologicko-mediálního semináře. Z celé soutěže si kromě diplomu o absolvování vzdělávacího programu odnáší také znalosti, které jsou uplatnitelné v praxi.

Ondřej Zelina, Tadeáš Zahrádka, Jáchym Jež