31. 1. 2024

Igor Pánek

Futsalový turnaj chlapců opět pobavil…

Předvánoční týdny a dále pak leden následujícího roku se už tradičně na Křenové stávají „dobou futsalovou“. Po dlouhých a složitých jednáních vrcholných orgánů FIFA a vedení gymnázia Křenová, byla organizace této akce svěřena  do rukou  4.D. V první fázi turnaje je nutné odehrát v rámci čtyř skupin velkou porci zápasů, které určí osm postupujících týmů (z každé 2 celky). Dále už se hrálo klasické čtvrtfinálové play-off a turnaj vyvrcholil ve středu 24.1. 2024 očekávaným Final four. Letos se mezi čtyři nejúspěšnější mužstva probojovaly třídy  3.D, 4.D, 6.A a 4.B. Řečí čísel a sázkových kurzů dva favorité a dva mírní outsideři.

Přímo v den D v prvním semifinále zkřížili pomyslné kordy maturanti z béčka a třeťáci. Podle bookmakerů se mělo jednat o utkání Davida s Goliášem, ale průběh zápasů byl překvapivě  vyrovnaný. Čtvrtá B vedla trošku nečekaným gólem 1:0 a svojí snahou a propracovanou defenzívou velmi trápila favorizované třeťáky. Tato parta nakonec utkání krásnými góly otočila a zvítězila nejtěsnějším rozdílem 3:2. Všichni aktéři nechali na hřišti hodně fyzických i psychických sil, jediné co utkání malinko chybělo byli diváci. Počtem jich tam stálo nebo sedělo dost a dost, ale bouřlivou atmosféru úplně nevytvořili, takže se hrálo v komornějším prostředí.

V dalším zápase se však pověstný křenovský kotel pořádně zahřál a rázem bylo hodně rušno. V duelu 6.A se 4.D se hrál fyzicky náročný futsal, který se prostě musel divákům líbit. Ostré osobní souboje, technické parádičky, nápadité útočné kombinace i skvělá komplexní obrana. Trošku nečekaně šli do vedení „áčkaři“ a rýsovalo se velké překvapení. Ještě do poločasu však obhájce prvenství vyrovnal a bylo zaděláno na velkou sportovní zápletku. Ve druhé půli se utkání přelévalo na obě strany, všichni borci na place dřeli na 110% a diváci to svým fanděním patřičně oceňovali. V závěru 4.D byla o pověstný kousíček šťastnější a rozhodla ve svůj prospěch dalším těsným výsledkem tentokrát 2:1.

Boj o 3. místo bývá velice nevděčný. Oba týmu jsou pod tíhou prohry v semifinále lehce smutné, fyzické síly postupně ubývají a najít opět chuť a motivaci do nového boje není jednoduché. Zápas mezi maturanty z áčka a béčka přinesl určitě dramatický průběh, ale rozhodně ne pěkný, technický a oku lahodící sport. Osobní střety byly někdy za hranou férovosti, časté přerušování hry, neustálé zbytečné protesty, kecy, pošťuchování , nadávky… prostě nebylo to to pravé ořechové!!! V jednom momentu se schylovalo i k hromadné bitce, zkrátka špatně☹!!! Pokud by se rozdávaly žluté a červené karty, tak áčko v plném počtu  nedohraje a nebylo by možná špatné, kdyby se hráči nad svým chováním během hry i po zápase hodně zamysleli. Minimálně po „špílu“ potřást soupeři rukou a důstojně zápas ukončit!!! Teprve pak se odchází do kabin!!! Toto svaté fair-play pravidlo platilo, platí a já moc věřím, že ještě dlouho platit bude. Netýká se to úplně celého manšaftu a každý by si to měl vyhodnotit sám. Jinak konečný výsledek opět o vlásek 4:3 pro béčko.

Samotné finále už bylo opravdovým sportovním i společenským svátkem. Příznivci obou tříd místy přehlušovali píšťalku sudího a vytvářeli doslova elektrizující atmosféru. Třetí D tentokrát vsítila první branku a obhajoba maturantů dostávala vážné trhliny. Ale tým loňských vítězů nezpanikařil, bojoval dále a pod vedením svého  kapitána Dana,  nakonec překlopil duel na svou stranu. Těžko soudit jestli zaslouženě nebo spíše šťastně, ale na to se historie už za 2 hodiny ptát nebude. V křenovských sportovních kronikách bude prostě tato třída vždy vedena jako vítěz turnaje v roce 2024. A kromě futsalového ocenění kluci určitě zaslouží i velkou pochvalu za výbornou organizaci celé akce. Tabulky a pavouk, rozdělení skupin, označení šaten i diváckých sektorů, dresy jatka Matějka 😊 atd. A i na hřišti tvořili kvarteto futsalových gentlemanů, proti kterým si zahrát tě zkrátka baví. A i když prohraješ, tak samozřejmě nejsi happy, ale nějak vnitřně uznáš jejich sportovní kvalitu i chování na place.

                                                                                                                                                                                                                                                       Igor Pánek