7. 1. 2024

Návštěva Polymerního institutu

Chemie je exaktní věda založená na faktech, pravidlech, zákonech a na laboratorních pracech. K průmyslové výrobě chemických látek se dostane studentstvo gymnázia málokdy. Právě proto jsme v chemickém semináři využili možnost nahlédnout pod pokličku chemické výroby. Vypravili jsme se do Polymerního institutu v Brně, který má status výzkumné, vývojové a výrobní organizace.

Díky zaměření na výzkum zde bylo chemie opravdu hodně. Oblečeni do chemických plášťů a brýlí jsme prošli vlastní výrobu polyethylenu. Výroba pro výzkum je prováděna v malých nádobách, u kterých se pak dále zkoumají vlastnosti přísad, barviv a katalyzátorů. Procházeli jsme prostředím se spoustou známých kádinek, držáků, teploměrů a digestoří. Prostor na hraní zde však nebyl. Tohle byl reálný výzkum zaměřený na byznys. 

Oddělení koloristiky připomínalo moderní alchymistickou laboratoř. Právě zde dávají podle svých tajných receptur barvu každému plastovému výrobku podle přání zákazníka. 

Vyrobené plasty prochází přísnými ověřovacími zkouškami mechanických vlastností, ale i chemickými zkouškami. Zjišťuje se, zda plast neuvolňuje plyny, zda jsou plasty odolné vůči teplu či zimě a jestli jsou nehořlavé, jak si zákazník žádá. To vše je prováděno v analytických laboratořích vybavených moderními přístroji.

Seznámili jsme se s řadou přístrojů sloužící k vytvoření finálního tvaru výrobku a následně jsme se dostali i k hmatatelnému výsledku celého procesu. 

Myslím si, že srdce každého zapáleného chemika pookřálo, když viděl novou objevnou stránku chemie – vlastní výrobu a praktické využití.

Veronika Mačátová