10. 12. 2023

Libor Cupal

Návštěva Evropského parlamentu

Ve dnech 3. –7. 12. 2023 jsme se já, Tereza Boháčková, a Karolína Balejová ze 4. B účastnily zájezdu do Bruselu, který jsme získaly jako hlavní cenu na Simulaci Evropského parlamentu. V neděli se naše skupina vydala na cestu a později dorazila do první zastávky, kterou byl německý Norimberk. Večer jsme strávili na trzích a procházkou po historické části města. Další den ráno jsme dorazili do Belgie. Tento den byl určen pro poznávání Bruselu a jeho známých památek. Zvolili jsme si návštěvu Atomia, odkud je skvělý výhled na město. Večer jsme navštívili muzeum čokolády a světelnou show na hlavním náměstí. 

Úterý bylo dnem stráveným v evropské čtvrti. Zahájili jsme jej v Parlamentariu, zde nás zaujaly podrobně popsané moderní dějiny evropských zemí. Pokračovali jsme do Evropského parlamentu, kde jsme si prohlídli zasedací místnost a účastnili se přednášky europoslanců Marcela Kolaji a Luďka Niedermayera. Vrcholem dne byl program v Evropské komisi. Setkali jsme se s eurokomisařkou Věrou Jourovou a vyslechli její zajímavá a inspirativní slova. Omezeně jsme se také mohli porozhlédnout po jednom z pater budovy. 

Středa byla posledním dnem a ráno jsme se přesunuli autobusem do Gentu. Historické město nás velmi mile překvapilo, navštívili jsme zajímavé památky a ochutnali belgické vafle. Odpoledne nás již čekala cesta zpět do Brna. 

Tereza Boháčková