29. 10. 2023

Gymnázium Křenová

Přespolák: pět holek v desítce, republika přesto unikla

Jen kousek scházel od vytouženého cíle. Holky z Křenky sahaly po postupu na republikové finále v přespolním běhu a i když předvedly skvělý výkon, k výjezdu do Žďáru nad Sázavou je to bohužel neposunulo. Proti bylo výborné družstvo z blanenského gymnázia, které náš tým odsunulo na druhou příčku už druhý rok po sobě. Kluci skončili i přes statečný výkon již v městském kole.

Ale pěkně popořadě. Městské kolo se nezvykle v Komárově a pod taktovkou Gymnázia Matyáše Lercha odehrálo už v úterý 26. září a my byli opět zvědaví, jak naši elitní atleti obstojí v těžké konkurenci brněnských škol. Mezi kluky se z Křenky nejvíc dařilo zarytému cyklistovi Kryštofu Friedlovi, který mezi 63 vytrvalci obsadil pěkné 9. místo. Ostatní výkony kluků pak stačily na celkovou třetí příčku týmu. Což byl pro družstvo složené z dvou středotraťařů, běžkaře, cyklisty a fotbalistů skvělý výkon.

Do holek jsme po právu opět vkládali o něco více nadějí a ty nás nezklamaly. Parádní druhé místo z 49 účastnic vybojovala specialistka na přespolní běh Adéla Ryglová a její kolegyně jí zdatně sekundovaly, když jsme v první desítce měli hned čtyři zástupkyně a zaslouženě jsme tak zvítězili. Vyrovnané výkony nás poslaly do krajského kola, které už pořádala tradičně Křenka v Lužánkách.

Tam se tedy v úterý 17. října sešly ty nejlepší školní týmy z jižní Moravy. Tajně jsme pomýšleli na nejvyšší stupeň a postup na republiku a pokud by se někdo koukl na pořadí našich vytrvalkyň po závodě, nemohl mít jiný názor. Holky totiž znovu zaběhly skvěle, když nejlepší znovu byla Adéla na čtvrtém místě a pět našich závodnic se vešlo do první desítky.

Za normálních okolností by podobné výsledky znamenaly jistý postup, náš rival z Blanska však předvedl ještě dominantnější výkon. Tím pádem nás blanenské středoškolačky odsunuly na druhé nepostupové místo. Náš mladý tým má však velký potenciál, který, věřím, zúročíme v dalších letech a na tu republiku se znovu po letech podíváme!

Tým Křenky v přespolním běhu:

Městské kolo (26.9.2023)

Holky: Adéla Ryglová, Anna Darmovzalová, Jitka Nečasová, Sophie Curran, Martina Štrajtová

Kluci: Kryštof Friedl, Filip Nguyen, Richard Kašík, Martin Lašek, Nataniel Doležel, Jonáš Helbich

Krajské kolo (17.10.2023)

Holky: Adéla Ryglová, Lucie Havelková, Jitka Nečasová, Sophie Curran, Sofie Klausová