17. 12. 2014

Gymnázium Křenová

Návštěva vily Tugendhat

Dne 17. 12. jsme my, studenti dějepisného semináře navštívili vilu Tugendhat, která je jedinou brněnskou památkou UNESCO. Nachází se v Černých Polích a v roce 1929 ji ve funkcionalistickém stylu vybudoval architekt Ludwig Mies van der Rohe.

Ve vile jsme si prošli všechny obytné prostory včetně velké společenské místnosti, kde se nachází známá onyxová stěna a velkoplošná stahovací okna. Ačkoli byl chladný den, paní průvodkyně nám ukázala, jak se okna spouští do země. Celý interiér působí velmi luxusně, moderně a nadčasově přesto, že je starý téměř 90 let.

Prostory na mě působily velmi útulně, ačkoli byly vytvořeny v duchu funkcionalismu. Ve vile je velmi dobře zachována autentičnost a atmosféra 30. let 20. století. Atmosféru jsme ještě více nasáli díky skvělé paní průvodkyni, která nám ukázala dobové předměty a četla nám ze zápisků majitelky Grety Tugendhatové o bydlení ve vile. Dozvěděli jsme se také informace o samotné rodině Tugendhatových, o jejich podnicích v Brně, o financování stavby a o jejich osudu jakožto německých Židů žijících v předválečném Československu.

Béatrice Koubayová, 3.C