6. 11. 2015

Gymnázium Křenová

Křenoviny na Multimediálním dnu

Členové redakce Křenovin se zúčastnili Multimediálního dne, kde proběhl workshop pro tvůrce středoškolských časopisů s názvem „Zpráva je základ“.

Multimediální den se konal 6. 11. 2015 na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Mladí redaktoři mohli navštívit různé workshopy a zapojit se do debat a besed s jedním společným jmenovatelem: média a žurnalistika. Workshop, kterého se zúčastnili redaktoři Křenovin, se jmenoval: „Zpráva je základ“.

Účastníci se mimo jiné dozvěděli nejdůležitější zásady, jak zprávy, ale i obecně články psát a čeho se naopak vyvarovat. Jak psát, aby čtenáře článek zaujal, co v článku být musí a kde. „Podstata je co, co se stalo,“ připomínal Jaroslav Čuřík, lektor Katedry multimediálních studií a žurnalistiky, nejdůležitější pravidlo - podstatné na začátek. Poté přidal i celé desatero pro psaní zprávy, doplněné řadou konkrétních příkladů. „Každý žánr má svá pravidla. Ta pravidla se prvně musíte naučit, až potom je smíte porušovat,“ shrnul Čuřík v závěru.

Hana Kučerová, 1.E