14. 6. 2016

Gymnázium Křenová

Vila Tugendhat jako učebnice moderní architektury

Jednoduchost, soulad, harmonie, ale i luxus a elegance - těmito slovy charakterizovali naši studenti vilu Tugendhat. Prohlédli si ji při exkurzi dějepisného a společenskovědního semináře ve čtvrtek 9. června.

Když architekt Ludvík Mies van der Rohe tyto prostory navrhoval, měl namysli především kvalitu, funkčnost a estetiku. Doslova zde potvrdil funkcionalistickou mantru, že "forma následuje funkci" a že "ornament je zločin".

My jsme si prostory vily prohlédli od terasy, přes pokoje manželů Tugendhatových, dětský pokoj, koupelny, až po kuchyni a technické zázemí s fotokomorou, čističkou vzduchu  nebo protimolovou místností na kabáty. Největším zážitkem však pro nás byl otevřený prostor "skleněného pokoje" s onyxovou stěnou. Zde nás také průvodkyně seznámila s dalšími osudy vily po odchodu rodiny Tugendhatových do emigrace.

Že ve vile sídlilo za války gestapo, nás ani nepřekvapilo. Mnohem větší šok nám způsobil fakt, že si Rudá armáda z vily udělala stáje a jezdila po budově, která je dnes chráněna v UNESCO, na koních. Jednání u kulatého stolu a rozdělení republiky v zahradě pod platanem už jsme znali z filmových dokumentů i z učebnic.

Prohlídku jsme završili procházkou po zahradě a jednomyslně jsme se shodli, že by tu byl bezva piknik. Jen mít k ruce toho zahradníka, šoféra, pokojskou a kuchařku, jako měli Tugendhatovi.

Autorka: Magdalena Klímová