15. 5. 2019

Gymnázium Křenová

Komorník Freddieho Mercuryho na Křence

Trojici pojmů Titanic – Freddie – AIDS spojuje projekt českého zpěváka Milana Šatníka a bývalého osobního asistenta Freddieho Mercuryho, Petera Freestona. Autoři projektu si dali za úkol oslovit co nejvíce škol, spolků a volnočasových organizací a rozšířit povědomí o nemoci AIDS.

A právě tento týden zavítali v rámci úterního PoŠkole i k nám na Křenovou. Účelem přednášky bylo varovat před nebezpečnou nemocí, na kterou zpěvák zemřel, a o které se v současnosti mluví stále méně. Vyslechli jsme tak životní příběh Freddieho ústy Petera Freestona, který strávil 12 let po boku Freddieho a nejenže mu po tu dobu byl osobním asistentem a staral se tak o vše, co mohl Mercury potřebovat, ale hlavně se stal jeho nejbližším přítelem. Jak Peter sám řekl: " Viděl jsem téct šampaňské proudem, ale viděl jsem ho také na dně." Slyšet tedy příběh tohoto charismatického šoumena bylo něco výjimečného.

Projekt se drží hesla "bez cenzury", jen tak je totiž, podle autorů, možné předat informace o nemoci, na kterou stále neexistuje lék a nadále zabíjí. Toto PoŠkole bylo zároveň zatím největší a pro veliký zájem se přednáška konala v jídelně. Rádi vidíme takový zájem studentů, kteří přišli ve svém volném čase. Doufáme, že si z této přednášky každý alespoň něco odnesl a těšíme se na další skvělé akce.

Autoři: Alena Matějáková, Robert Klem (oba 5.A)