26. 6. 2023

Gymnázium Křenová

Školní pohár dračích lodí

Studenti středních škol mezi sebou tradičně měří síly v různých sportovních odvětvích – od atletiky přes míčové hry až po lyžování. V 99 procentech se těchto středoškolských soutěží účastní studenti, kteří se přímo těmto sportům ve svém volném čase věnují a lze očekávat, že během středoškolského sportovního zápolení zúročí své již natrénované dovednosti. Letos jsme se však přihlásili také do soutěže ve sportu, se kterým nikdo z týmu neměl doposud nejmenší zkušenost.

Dragonclub Brno v pátek 9.6.2023 uspořádal v Brně již 2. ročník Školního poháru dračích lodí. Cílem této akce je rozšířit pádlování na dračí lodi mezi širší veřejnost a nalákat mladé talenty k pravidelným tréninkům. Jednou z cest vedoucích k tomuto cíli je umožnění žákům základních a středních škol vyzkoušet si tuto netradiční aktivitu přímo v závodě.

Akci jsme pojali sportovně-společensky. Vzhledem k nulovým zkušenostem s pádlováním na dračí lodi by asi nemělo smysl vybírat mezi všemi studenty školy do týmu jednotlivce, kteří by případně měli potenciál bojovat o umístění na stupních. Sportovců na škole je mnoho, jenže při pádlování na dračí lodi svaly nejsou vše. Rozhodli jsem se tedy vzít jednu třídu a užít si akci jako třídní kolektiv. Volba padla na 1.C.

Naštěstí měl každý přihlášený tým možnost absolvovat hodinový trénink předem. Sešli jsme se tedy v pondělí před závodem v loděnici ČVK na ulici Veslařská a zkušená profi kormidelnice si nás vzala do parády. Zveřejněním videa z prvního rozjezdu naší lodi by se dalo možná i vydírat – každý člen týmu zabíral jinak a zcela mimo rytmus bubnu, někdo držel pádlo spíš jako vařečku … Kormidelnice a trenérka v jednom si však nebrala servítky, dokázala z naší veselé rozhozené skupinky dostat po hodině solidní výkon a video z konce tréninku už vypadalo o mnoho lépe. Překvapila nás fyzická náročnost pádlování a zjistili jsme, že klíčem k úspěchu bude souhra týmu a ochota podřídit se rytmu bubnu.

Páteční závod se konal také na řece Svratce, avšak zázemí závodu bylo tentokrát v loděnici VUT. Sešlo se celkem 21 posádek (7 ze základních škol a 14 ze středních škol). Posádku tvořilo vždy deset pádlujících a jeden bubeník + profi kormidelník. První soutěžní trať byla dlouhá 100m – tuto trať jela každá posádka dvakrát a počítal se lepší čas. Na základě výsledků z rozjížděk se stanovily finálové skupiny. Naší posádce „Draci z céčka“ v rozjížďkách bohužel o pár desetinek sekundy uniklo 6. místo, které by nám zajistilo účast ve finále B. Bojovali jsme tedy ve finále C o 7.-9. místo a po závěrečné jízdě jsme skončili na celkovém 8. místě.

Ještě větší výzvou ovšem byla soutěžní trať 1000m. Zde se jedná o cca šestiminutovou tvrdou dřinu, kdy zodpovědnost každého jednotlivce za výkon celé posádky, hecování bubeníkem a neúprosný dunivý zvuk bubnu vás nenechají ani jeden záběr odfláknout. Šli jsme do toho naplno a synchron v závěru této jízdy by nám možná mohla závidět i některá mnohem zkušenější posádka. Na trati 1000m jsme dojeli celkově devátí – vyčerpaní a zároveň neskutečně šťastní.

Nutno říct, že na premiérovou účast to nebyl vůbec špatný výsledek. Posádky, které se umístily před námi, totiž zvolily strategii „jedeme na vítězství“ a jednalo se o téměř výlučně chlapecké týmy, zatímco my jsme to upádlovali s pěti zástupkyněmi něžnější poloviny lidstva v lodi. Kdyby se hodnotil i estetický dojem, byli bychom vítězi. 😊

Akci jsme si jako třída velmi užili a já jsem byla na své „Draky z céčka“ nesmírně hrdá.