30. 10. 2022

Gymnázium Křenová

Republikové finále středoškolských her ve fotbalu…

Tento významný sportovní podnik se letos podařilo zorganizovat SOU Kuřim a místním fotbalovým činovníkům ve dnech 24.10. a 25.10.2022. Jednalo se o poměrně velkou akci, které se účastnilo 16 týmů napříč celou republikou, a tak trošku náhodně (na divokou kartu) se do hry dostala i Křenka. Na rovinu řečeno postup do závěrečného turnaje jsme si nevybojovali na hřišti, ale tzv. od zeleného stolu. Některé týmy své působení odřekly a tím pádem dostaly šanci další. Ale na to se historie už po 2 dnech ptát nebude. V novodobých sportovních dějinách Křenky, které osobně pamatuji (už téměř 30 let), se jednalo o historicky první účast chlapců našeho gymnázia v republikovém finále ve fotbalu. Pár celostátních zářezů už předtím bylo, ale v jiných sportech (florbal, volejbal).

Celé mistrovství středních škol bylo organizačně pojato téměř jako nadcházející šampionát v Kataru jen s trošku menším finančním rozpočtem. Hrálo se na čtyřech kvalitních hřištích (2 x Kuřim, Lipůvka, Moravské Knínice) ve 4 základních skupinách. Naši kluci byli nalosováni do partičky společně se školami z Liberce ,Přerova a Opavy. Jak se později ukázalo, byla to doslova skupina smrti. Hned v prvním zápase změřilo naše gymnázium síly s borci ze středu Moravy.   Naprosto vyrovnané utkání, ale 3 body nakonec bral Přerov za vítězství 2:1. Po zápase jsme se psychicky dostali hodně dolů, možná až lehounce nasr…😊, ale naděje na postup do top 8 stále žila. Ve druhém klání na nás doslova vlítli Slezané. Tento duel nabídl k vidění moderní, rychlý, kombinační fotbal, ale soupeř byl prostě pořád o kousek dopředu. Sečteno podtrženo 0:2 a naše naděje jít dále do vyšších pater soutěže se pomalu rozpouštěly jako podzimní mlhy na šumavských slatích. Liberec už jen dokonal dílo zkázy, porazil nás 4:2 a odsoudil hrát další den jen ve skupině útěchy o 13.-16. místo.

Tam se s námi probojovaly, možná spíše propadly učiliště z Kuřimi a Písku a gympl z Tišnova. Hrálo se za krásného slunečného počasí na malebném venkovském hřišti v Moravských Knínicích. Tyto dva faktory ale hlavně náš precizní, důrazný a bojovný výkon přispěly k tomu, že celkově můžeme být s naší účastí docela spokojeni. Křenová postupně doslova přejela všechny tři týmy a s chutí si zastřílela. Po výsledcích 3:0, 3:0 a 6:0 jsme bez obdrženého gólu ovládli celou skupinu a po zásluze skončili na prvním místě. Naši reprezentanti předvedli několik skvělých, pohledných přímočarých akcí a místní fotbaloví skautíci jim hned po zápase házeli přestupová lana. Ale srdce našich udatných bojovníků jednoznačně patří Křenové, a tak se doufám příští rok opět potkáme na nějakém fotbalovém turnaji. Tedy kromě maturantů, kteří tvořili páteř manšaftu a s jejich službami už bohužel nelze příští rok počítat.

Na závěr ještě jen v bodech malá rekapitulace a pár postřehů:

  • jsme nakonec 13.!!!! v rámci středních v České republice, což je určitě super zpráva…
  • Kuřimáci jako organizátoři vše zvládli a zajistili, ubytování pro přespolní školy, stravování, dopravu mezi sportovišti, poháry, medaile, věcné ceny, čtyři kvalitní travnatá hřiště v krátké dojezdové vzdálenosti a mnoho dalších věcí, velký klobouk dolů!!
  • snad jediná věc, kterou trošku nevychytali byli někteří rozhodčí konkrétně ten, co nám pískal skupinu, nerad kritizuji sudího, ale bohužel jeho některá rozhodnutí byla nejednoznačná zmatená a hlavně špatná, pohyboval se jen pár čtverečních metrů kolem středového kruhu, takže vzdálenější zákroky u obou vápen nemohl pořádně vidět a tedy objektivně posoudit, tím pádem rostla nespokojenost hráčů obou mužstev, nervózní atmosféra, vulgární výrazy, které měl okamžitě tvrdě trestat kartami atd. atd., lidově řečeno „totál jantar“…
  • všem klukům patří obrovské díky za vzornou reprezentaci školy, z nominovaných hráčů všichni poctivě a včas dorazili po oba dny, sehnali si komplet soupravu dresů značky Legea (mimochodem oblíbená značka tenisového šoumena Radka Štěpánka), 3 míče, za mě profi přístup a veliká pochvala…
  • Liberec nakonec přeborník republiky, Opava byla bronzová a Přerov devátý, když ovládl partu 9.-12., jak už bylo výše uvedeno… doslova skupina smrti, to ale není výmluva na náš nepostup dále do turnaje, jen pouhé konstatování😊…

                                                                                                                                                      Vamos Křenka

Za gymnázium 2 dny bojovali: prváci – Martin Oleksík, Marek Robeš (1. C), druháci – Vojtěch Kryl, Adam Ryšavý, Ondřej Fojtík (všichni 2. D), třeťáci – Nataniel Doležel (3. B), Daniel Erida (3. D), čtvrťáci – Dominik Čičmanský, Martin Jirkuv (4. E), Karel Darolík (4. D), Jonáš Buchta (4. B), Filip Gáč, Jakub Reichman (oba 4. C), Pham Quoc Viet (6. A).

                                                                                                                                            Igor Pánek