24. 10. 2022

Gymnázium Křenová

Fokus Václava Moravce - s odborníky v přímém přenosu

Studentům našeho gymnázia se naskytla jedinečná příležitost zúčastnit se natáčení přímého přenosu 71. dílu Fokusu Václava Moravce v budově CEITEC na půdě Masarykovy univerzity v brněnském kampusu.

Tématem tentokrát byla Věda jako spása, a proto byla do pořadu pozvána šestice odborníků. Epizoda byla rozdělena na čtyři části. V prvních třech vždy dvojice vědců diskutovala o svém oboru a odpovídala na otázky od studentů. V první části diskutovali docenti Marián Hajdúch a Pavel Plevka o pandemii Covid-19 a problematice virů v naší společnosti. V druhém bloku profesoři Jana Klánová a Miroslav Trnka probírali klimatickou krizi, chemické znečištění a jeho dopady na další generace. Poslední dvojice, složená z dr. Karla Říhy a prof. Milady Šťastné, se zabývala geneticky editovanými rostlinami, potravinami a jejich potenciálem. Nakonec pokládali studenti zajímavé dotazy; zazněly i otázky maturantů našeho gymnázia, a to Julie Kašpárkové, Hany Krajtlové, Massimiliana Veronese a Josefa Komárka. Ptali se například na možnost financování genetické editace rostlin státem během ekonomické krize či jak důležitou roli sehraje v ochraně životního prostředí jednotlivec oproti velkým korporacím.

Po konci vysílání jsme měli možnost vyfotit se s panem Moravcem, který nám na sebe prozradil, že při každém živém vysílání je velmi nervózní, přestože je zkušeným moderátorem. I přes komplexitu témat jsme si natáčení moc užili, a to především díky výborným otázkám pana Moravce i z publika.

Autorky: Barbora Gazdová a Anna Koppová