12. 4. 2022

Gymnázium Křenová

Barevná chemie ve VIDA! science centrum

I když může být chemie pro některé studenty velmi náročná, její barevnost je okouzlující. O tom se přesvědčili i studenti 2. A při návštěvě programu Barevná chemie ve VIDA centru.

Byly pro nás připraveny pokusy, které si studenti mohli vyzkoušet na vlastní kůži. Prvním pokusem byla reakce sodíku s vodou, ale protože je tato reakce poměrně bouřlivá, předvedli ji studentům lektoři programu. Při této reakci vzniká hydroxid sodný, jehož přítomnost lze ověřit přidáním indikátoru fenolftaleinu. A máme první barvičku - fialovou.

Další pokusy už prováděli studenti. Pokus, který hrál opravdu všemi možnými barvami, byl založen pouze na výluhu z červeného zelí a vzorcích látek s různým pH. Tento přírodní indikátor mění svou barvu dle pH prostředí.

Kromě hrátek s barvami si však studenti vzpomněli na velké množství informací z hodin chemie a díky tomuto programu si je také upevnili.

Kromě programu jsme ve zbývajícím čase také navštívili stálou expozici centra, kde si studenti sami zvolili, která část je pro ně nejpoutavější a užili si čas být SPOLU.