6. 5. 2021

Gymnázium Křenová

Duben, měsíc chemické olympiády, aneb… Začínáme kategorií C!

V průběhu měsíce března probíhala školní kola ChO a v dubnu olympiáda vyvrcholila krajskými i národním kolem. Událo se toho opravdu hodně, proto jsme se rozhodli odkrývat naše nemalé úspěchy pomalu a postupně. :-)

Začněme tedy kategorií C.

Jak již pravidelní čtenáři příspěvků na školním webu tuší, kategorie C je primárně určena pro studenty prvních a druhých ročníků gymnázií (a ekvivalentních ročníků nižších gymnázií). Letos se poprvé na Křence stalo, že se do kategorie C přihlásili dva studenti ze sekundy! Jejich kategorie D jim prostě byla málo... Nejenže se zúčastnili školního kola, ale i postoupili do kola krajského. Naši školu letos v krajském kole reprezentovalo 8 soutěžících (z 91 nominovaných pro JmK). Mimořádný počet soutěžících je způsoben corona dobou, neboť i praktická část je realizována v on-line prostředí a organizátoři nejsou limitováni počtem míst v laboratořích.

Krajské kolo kategorie C proběhlo 16. dubna 2021. Start testu teoretické části byl pro Jihomoravský kraj stanoven na 10:05. Následovalo 120 minut soustředění, počítání a řešení chemických úloh. V odpoledních hodinách, přesněji v 15:20, byl spuštěn test praktické části. Praktická část obsahovala plno obrázků pokusů z chemické laboratoře, na jejichž základě soutěžící řešili zadané úlohy.

A protože jste pročetli již spoustu textu, jistě vás zajímá, jak jsme v krajském kole ChO kat. C dopadli?

Jak by řekli tělocvikáři, cinklo to!

Kuba Sochor 4.A – 1. místo (92,38 b/100 b) Svým neskutečným bodovým ziskem nejen vyhrál krajské kolo Jihomoravského kraje, ale kdo si dal tu práci a prohledal ostatní kraje, zjistil, že Kuba je absolutní vítěz v této kategorii a není šikovnějšího „céčkaře“, než je náš Kuba! Obrovsky gratulujeme!!!

Úlohy kategorie C byly letos mimořádně náročné (nebo je mimořádně náročná doba), a tak se stalo, že úspěšných řešitelů bylo v kraji pouze 16.

Mezi úspěšné řešitele patří Míša Frendlová 4.A (8. místo).

V první pětadvacítce se dále umístili Natka Kumanová (2.C), Kuba Kocháň (2.A), Peťa Kopecká (4.A) a Anička Janíková (2.A).

Nezklamali ani hoši z 1.B - Šimon Pěnička a Michal Netík. I za nimi zůstalo 32 dalších poražených.

V současné době probíhají revize, zda nedošlo v krajských kolech k podvádění. Někteří soutěžící budou z ChO pro podvod diskvalifikováni. Kontrola Křenováků už proběhla a všichni pracovali samostatně a poctivě! Jste prostě skvělí! Děkujeme za úžasné výsledky!

Zatím nebyly vloženy žádné fotky.