11. 4. 2021

Gymnázium Křenová

Chemická olympiáda žije!

Letošní ročník chemické olympiády byl vyhlášen až v polovině prosince 2020. Soutěž musí probíhat pouze v on-line prostředí, což zrovna v chemii bylo dost problematické prosadit, neboť nedílnou součástí soutěže jsou praktické laboratorní úlohy. Nakonec vše bylo schváleno, sestavily se nové autorské týmy, které v neuvěřitelně krátké době šesti týdnů sepsaly úlohy pro řešení z domu, případně vhodné k on-line testům. Dne 1. února 2021 spatřila světlo světa nová zadání jednotlivých kategorií.

Naši žáci byli naprosto nadšení, protože chemickou olympiádu mají rádi a většina z nich se dokonce pustila do řešení několika kategorií (jedna kategorie podle svého věku a další pro starší soutěžící). Děcka se semkly, navštěvovaly přípravné kurzy od Lužánek. Sami se scházeli na meetech a vysvětlovali si problematické úlohy.

Školní kolo probíhalo ve třech částech – domácí část, laboratorní úloha taková, aby byla realizovatelná v domácím prostředí a on-line test v prostředí moodle. A jak to dopadlo?

 

Školní kolo ChO kat. A – proběhlo 17. března

  1. místo – Hana Kosíková (6.A) 87,75 bodů
  2. místo – Jakub Sochor (4.A) 87,32 b
  3. místo – Lukáš Volejníček (5.A) 73,77 b
Na dalších místech se umístili Natálie Kumanová (2.C) a Markéta Protivánková (5.A). Neskutečný počet soutěžících v nejtěžší kategorii ChO a z nich dokonce dva druháci! Úžasné. A navíc…

Všichni naši soutěžící postoupili do krajského kola! Gratulujeme!

 

Školní kolo ChO kat. B – proběhlo 30. března

  1. místo – Jakub Sochor (4.A) 90,52 bodů
  2. místo – Lukáš Volejníček (5.A) 78,00 b
  3. místo – Michaela Frendlová (4.A) 74,14 b
Dále soutěžili Natálie Kumanová (2.C) a Markéta Protivánková (5.A)

Vzhledem k velmi vysokému bodovému zisku postoupili všichni soutěžící do krajského kola! Gratulujeme!

 

Školní kolo ChO kat. C – proběhlo 23. března

  1. místo – Jakub Sochor (4.A) 95,10 bodů
  2. místo – Jakub Kocháň (2.A) 91,95 b
  3. místo – Natálie Kumanová (2.C) 87,59 b
V této kategorii jsme měli nejvíce soutěžících, dokonce i z nižšího gymnázia, přestože je určená pro prváky a druháky. Neuvěřitelné výkony Kuby a Aničky ze 2.A. Chemie na Křence žije a žít bude!

Kdo ještě soutěžil? Michaela Frendlová (4.A), Petra Kopecká (4.A), Anna Janíková (2.A), Michal Netík (1.B), Šimon Pěnička (1.B), Jan Zahradníček (1.B) a Karin Konešová (1.B).

A kolik soutěžících postoupilo do krajského kola? Osm! Křenka jede!

 

Školní kolo ChO kat. D – proběhlo 19. března

  1. místo – Jakub Kocháň (2.A) 98,00 bodů
  2. místo – Anna Janíková (2.A) 93,13 b
  3. místo – Aneta Stračárová (2.A) 83,75 b
Zatímco osmiletá gymnázia vyučuji chemii již v „sedmé“ třídě, naši soutěžící se ročního handicapu nezalekli, zamakali a všichni do jednoho postoupili do okresního kola ChO, kde budou hájit barvy Křenové! Kromě vítězů to bude ještě Jiří Pejčoch, Adéla Borkovccová, Jan Maňoušek a Eliška Pokorná ze 2.A.

Ani on-line doba nás na Křence nerozhodí. Chemická olympiáda tady žije! A školním kolem to nekončí…