22. 1. 2021

Gymnázium Křenová

Odpálení vodní rakety

Dne 16. 12. 2020 se ze školního dvora stal kosmodrom, avšak místo ohně se při zážehu objevila voda. Jak je to možné? No přeci vodní rakety! Studenti třetích ročníků ve fyzikálním semináři, pod vedením pana učitele Zdeňka Kadeřábka, sestrojili rakety, které jsou svojí funkčností velmi podobné těm reálným.

Studenti rozdělení do malých pracovních skupinek se společně podíleli na výrobě vodních raket. Start raket byl původně plánován na podzim, ale kvůli koronavirové situaci byl bohužel posunut až na prosinec, kdy byly školy na jeden týden otevřeny. Ale čekání se nám vyplatilo. Některé skupiny bodovaly vyšperkovaným designem, jiné dálkou doletu (a tak se i stalo, že pro záchranu raket, bylo někdy nutné lézt na střechu, či strom). Zlatým hřebem celého odpalování byla raketa, která letěla tak vysoko, že přistála na střeše „Křenky“ a dál jsme jí nemohli pomoci.

Sestrojení i odpalování raket byla velká zábava a jsme přesvědčeni, že byste si to rádi vyzkoušeli také. A že nevíte jak takovou raketu sestrojit? Překvapivě vám k tomu bude stačit pouze pet lahev a ventilek nebo korek. Ničeho se nebojte, tady máte dva super návody 🙂

Hodně zdaru při odpalování přejí Fyzici z Křenky

Autorky: J. Ruttkayová, L. Semotamová, I. Šustková (3.D)