3. 12. 2019

Gymnázium Křenová

Krajské stříbro v plavání

Každý rok v listopadu vodu v bazéně TJ Tesla Brno – Lesná tradičně rozvlní plavecké talenty z řad studentů středních škol Jihomoravského kraje. Družstvo dívek z Gymnázia Křenová je stálým účastníkem těchto závodů a letos se nám po několikaleté odmlce podařilo dát dohromady také tým chlapců.

Pravidla závodů jsou následující: každý ze šestičlenného družstva plave 50m individuálně, přičemž družstvo musí obsadit všechny plavecké styly. Čtyři členové družstva dále plavou tzv. polohovou štafetu 4 x 50m a závody vrcholí štafetami 6 x 50m volným způsobem. Všechny body se sčítají a vítězné družstvo z krajského kola postupuje do republikového finále.

A jak se tedy v úterý 19.11.2019 našim týmům dařilo? Dívčí tým nám tento rok poněkud omládl a v kombinaci se stálicemi z letošní 4.B dával reálnou naději na obhajobu městského bronzu ze dvou posledních let. Zásadní otázku „Kdo nahradí motýlkářku Míšu, která byla každoročně na bedně, ale letos v červnu odmaturovala?“ naštěstí velice rychle zodpověděla letošní prvačka Terka, která to na motýlku všem soupeřkám suverénně natřela a obstarala první individuální zlato. Vzápětí nechala všechny soupeřky za svými zády (i když to zní v daném kontextu poněkud morbidně, tak řekněme raději „za svými špičkami“ ) také znakařka Simča, od které se kvalitní výkon sice očekával, ale nejvyšší stupínek samozřejmě potěší vždycky. Nejvíce nás však asi překvapila další Terka v týmu, když si vyplavala individuální bronz v disciplíně prsa (a současně se přesvědčila, že skromnost je sice krásná vlastnost, ale rozhodně ne na plaveckých závodech… zasvěcení ví 😊 ). Kvalitní výkony v obou štafetách pak posílily naše ambice při očekávání, jak to vše dopadne v závěrečném součtu – následovala trocha napětí a nervozity při vyhlašování – a bylo z toho nejlepší umístění družstva minimálně za posledních 12 let, a to stříbro městské a současně i stříbro krajské! Stupeň nejvyšší a postup do republikového finále letos získal dívčí tým Gymnázia Řečkovice – ale Křenka plavat umí a cíl pro příští rok je jasný!

Ráda bych přidala svůj osobní vzkaz celému týmu: „Holky, byly jste skvělé – a nebuďte smutné, nebylo to o prsa 😊 “

Pochvalu samozřejmě zaslouží také plavecký tým chlapců. Naše holky sice kluky výsledkově zastínily, ale to neznamená, že by se kluci v soutěži ztratili… i jim to totiž jednou zacinkalo, o což se postaral nadějný plavec Ondra, který si mezi ramenatými borci vykrauloval individuální bronz! Gratulujeme!

Pro úplnost doplňme jména všech, kteří se letos o vodní reprezentaci Křenky postarali:

Dívčí tým: Tereza Urbanová, Simona Veselá, Jana Nešporová, Tereza Valíková, Petra Kopecká, Natálie Jeschke, Aneta Novotná

Chlapecký tým: Ondřej Maršík, Filip Hladík, Jakub Prokop, Jan Klemeš, Matyáš Gec, Jiří Samek

Autor: Mgr. Hana Vymazalová