26. 3. 2019

Gymnázium Křenová

Jugend debattiert Schulverbund

Dne 18. března 2018 hostilo jako tradičně Gymnázium Křenová krajské kolo debatní soutěže Jugend debattiert international, tj. Mezinárodní debaty mládeže, ve kterém proti sobě stáli žáci naší školy a žáci Gymnázia Matyáše Lercha. V soutěži diskutují účastníci ze zemí střední a východní Evropy v německém jazyce o předem vybraném, společensky důležitém a aktuálním tématu, přispívá tedy k pozitivnímu vnímání debatování coby prostředku demokratické výměny názorů a učí mladé lidi fundovaně a přesvědčivě zastávat své názory a postoje v cizím jazyce.

Našimi reprezentanty, vítězi školního kola před několika týdny, letos byli Pavlína Žáčková a Eva Gebhardtová ze 4.A, Clara Chvátalová z 5.A a Otto Eden ze 3.B. Celkem čtyři zástupci z každé školy se utkali ve dvou debatách k tématu: „Sollen Gesichtsverhüllungen in der Öffentlichkeit in Tschechien verboten werden?“, tedy jestli by v České republice na veřejnosti mělo být zakázáno zahalování obličeje.

Každá z debat na otázku nabídla poněkud odlišný pohled, zatímco první čtveřice se soustředila hlavně na práva muslimských žen a zajištění náboženské svobody v evropských zemích, druhá debata argumentovala s aspekty bezpečnosti a roli státu v jejím zachování. Společným tématem obou skupin byla poté aktualita a důležitost tohoto tématu vzhledem k jeho nedávnému uzákonění v Rakousku nebo Dánsku a k politické diskuzi, které je o něm vedena u nás.

Před samotnou soutěží se žáci zúčastnili několika workshopů včetně společného tréninku obou brněnských škol pod vedením bývalých úspěšných účastníků soutěže a absolventů Křenové, i rozhovoru s politologem, právníkem a expertem na téma konfliktů v muslimských zemích Markem Čejkou. Organizace celé soutěže se na našem gymnáziu letos za podpory pedagogů velmi zdárně ujali debatanti z minulého roku Marek Řičánek a Igor Kaplan z 5.A.

O tom, kdo svoji přípravu a debatní um dokázal během 24 minutové debaty využít nejlépe rozhodovala tříčlenná porota, která po dvou skvělých výkonech všech debatujících poslala do dalšího kola tři zástupce a jednoho náhradníka, kteří se 12.4. potkají s dalšími 16 žáky různých gymnázií v pražském Goethe-Institutu na celorepublikové kvalifikaci. Našimi postupujícími se stali Clara Chvátalová a Otto Eden, kterým přejeme hodně štěstí a úspěchu v Praze. Všem zúčastněným děkujeme, gratulujeme a držíme palce při debatách příští rok!

Autorka: Klára Odstrčilová, absolventka 2018