28. 10. 2017

Gymnázium Křenová

V podzimním kole jsme ve hře s létajícím talířem nestačili jen na favorita

V úterý 17. 10. se naše škola již potřetí zúčastnila středoškolské ligy v ultimate frisbee. Pro méně znalé jen stručné vysvětlení -  ultimate frisbee je sportovní hra s létajícím talířem, kterou hrají smíšené týmy, a jehož cílem je dopravit talíř do vymezeného území. Zajímavostí je, že při této hře ani na profesionální úrovni hru neřídí rozhodčí a je založena čistě na fair play.

I když je soutěž určena pro střední školy, pravidelně se ho účastní i mladší hráči ze škol základních, pro které je jistě zajímavá zkušenost se potkat na hřišti třeba i s maturanty. Los nám dopřál na úvod tým ze ZŠ Kamenačky, který podal na svůj věk skvělý výkon, ale pár let a tréninku navíc byl znát.

V dalším utkání ve skupině jsme se potkali s obávanými soupeři z GML. Byl to neskutečně vyrovnaný  zápas. Ve kterém jsme v poslední akci neubránili soupeře, ten bodově vyrovnal, tudíž o výsledku muselo rozhodnout prodloužení. Náš tým šlapal jako hodinky, všichni do toho někdy šli doslova a do písmene po hlavě a právě tato bojovnost přinesla ten důležitý bodík na naši stranu. Obrovská radost po chycení disku v poli soupeře, kdy David Nevřivý rybičkou dosáhl na již zdánlivě ztracený disk pár milimetrů nad zemí, vzbudil ovace u všech přihlížejících diváků.

Jako vítězové základní skupiny jsme dostali do skupiny ZŠ Pohořelice a gymnázium Kloubouky u Brna, které jsme oba porazili a mohli se tak poprvé těšit na start ve finálové skupině. Do této skupiny se probojovaly týmy z Cyrilometodějského gymnázia a tým našlapaný reprezentačními hráči z Biskupského gymnázia.

Ve vzájemném zápase obou soupeřů jsme zjistili, že to nebude vůbec jednoduché. Nejdříve jsme nastoupili proti asi schůdnějšímu soupeři z Cyrilometodějského gymnázia, který nás nešetřil a než jsme se rozkoukali, už jsme prohrávali 1:3. Poté jsme se ale navrátili k naší taktice – Anička Urbánková vyšle dlouhý pas a naši zkušení, atleticky vybavení spoluhráči lapají disk v poli. Posledním bodem po ukončení časového limitu srovnáváme a jdeme opět do prodloužení. Toto prodloužení bylo neskutečně dlouhé (cca 10 min - při kterém se nemůže střídat). Hra se přelévala nahoru dolů, počet šancí na obou stranách vyrovnán, ale nakonec se to opět povedlo a jdeme do finále!!!

Tam už jsme bohužel nestačili ani technicky ani silami na profíky z Bigy. Musíme uznat, že tenhle sympatický tým to fakt umí a navíc má i úžasného sportovního ducha, který se u jiných sportů tolik nevidí.

Těšíme se na další kolo a velká gratulace našim studentům za reprezentaci školy.

Sestava: Anna Urbánková 2.C, Eva Mazánková 3.D, Ondřej Michal 3.D, Karel Pelikán 4.B, Cyril Zemánek  4.C, Tadeáš Sádecký 4.C, Vojtěch Halma 4.B, David Nevřivý 4.B, Vít Hanáček 4.B

Po každém utkání se oba týmy sejdou v kroužku, kde kapitáni zhodnotí výkon soupeře v zápase.

Autorka: Hana Odvárková