30. 10. 2017

Gymnázium Křenová

Exkurze Osvětim, Krakov, Vělička

Po stopách polských Židů od středověku až po holocaust jsme se vypravili se studenty 2. a 3. ročníku ve dnech 23.-24. října.

Sešli jsme se na autobusovém nádraží před 6. hodinou ranní a ještě před úsvitem vyrazili směr Osvětim. Časné vstávání se vyplatilo, krátce po 10. hod. už jsme procházeli branou s neblaze proslulým nápisem "Arbeit macht Frei". Sychravé počasí ještě umocňovalo ponurou atmosféru koncentračního tábora. Chlad zalézal pod kůži a při představě vězňů, kteří čelili mnohem horší slotě hladoví, unavení a jen v mundúrech vycpaných pytli od cementu, nás mrazilo.

Při přejezdu do Krakova se sice spustil hustý déšť, procházku od Wawelského hradu střeženého drakem po Královské cestě až na Rynek k Sukenici nám však zpříjemňoval poutavý výklad průvodce Tomáše Kryla.

K večeru jsme se ubytovali v útulném penzionu v nedaleké Věličce a po bohaté večeři jsme si dopřáli zasloužený odpočinek.

Na druhý den jsme vydatně posnídali a krátce po 8. hodině už jsme sestupovali do proslulých solných dolů, kterými nás provedla paní Eliška. Už nevím, kolik schodů jsme sešli a kolika kilometry podzemních štol jsme procházeli, zato větu "Elišky, dýchejte" a slanou chuť tmavých stěn i podzemní vody budu mít hluboce vrytou do paměti.

Před polednem jsme autobusem popojeli zpět do Krakova a následovala exkurze do židovské čtvrti Kazimierz, kde jsme se vydali proti proudu času až k počátkům židovského kalendáře. Fundovaným průvodcem nám opět byl pan Tomáš Kryl. Déšť sice ustal, zato se oproti včerejšku citelně ochladilo a rozfoukal se studený vítr, proto jsme odpoledne ocenili rozchod a možnost zahřát se u teplého čaje, kávy či polévky.

Pak nás na nábřeží Visly vyzvedl náš autobus. Cesta domů rychle ubíhala a než se pomerančové slunce překulilo za obzor, nepozorovaně jsme přejeli naše hranice. Temnou krajinou ozářenou jen reflektory aut jsme ujížděli směrem k Brnu a stejně jako cestou do Polska se radovali, že kolony stojí jen v opačném směru. Než jsme se plni zážitků rozešli do svých domovů, ještě jsme zaslouženým potleskem odměnili našeho průvodce i pana řidiče.

Autorka: Magdalena Halová