22. 6. 2016

Gymnázium Křenová

Středoškolská odborná činnost – obor 03 chemie

Vítězslav Halašta z 5.A, kterého známe jako výborného kytaristu a chemika, se v letošním roce rozhodl zkusit vědeckou práci na SOČ. Svoje experimenty prováděl v laboratořích Ústavu chemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity pod vedením Mgr. Víta Vykoukala. Výsledkem asi roční spolupráce byla práce na téma: Příprava nových Cu(I) sloučenin a jejich využití v syntéze nanočástic slitiny CuAg.

Svoje výsledky prezentoval ve školním kole, ze kterého postoupil do kola okresního. V okresním kole se umístil na 4. pozici a postoupil do kola krajského. V krajském kole opět obhájil 4. místo, nicméně k postupu do kola celostátního to tentokráte nestačilo. Je to škoda, ale myslím, že i tak vědecká práce Víťu obohatila. Na následujících řádcích Víťa shrnul pár svých myšlenek ohledně SOČ.

Středoškolskou odbornou činnost jsem se rozhodl absolvovat, protože mě zajímalo, jak vypadá práce chemika v laboratoři. Dostal jsem skvělého konzultanta, se kterým mě bavilo pracovat a v laboratoři jsem strávil podstatnou část letních prázdnin. Ve školním roce jsem SOČku sepisoval zhruba až do ledna, kdy jsem konečně mohl vytisknout finální verzi a začít prezentovat. Nakonec jsem se umístil 4. v krajském kole, což vzhledem ke konkurenci vidím jako velký úspěch. Nyní je možné, že díky SOČce dostanu místo člena nadace JCMM, která sponzoruje nadané studenty a mohl bych tak být za svou práci odměněn. Zároveň, jelikož se mi podařilo připravit dosud nepopsané měďné sloučeniny, budou moje výsledky publikovány v časopise spolu s výsledky mého konzultanta a moje výsledky už také byly diskutovány na konferenci v Paříži. Práce na SOČ mi přinesla mnoho práce, ale zároveň i mnoho zkušeností a příležitostí, a proto bych ji doporučil všem, co i ní uvažují.

Vítězslav Halašta (5.A)