1. 12. 2015

Gymnázium Křenová

Křenoviny ve finále celostátní soutěže školních časopisů

Křenoviny stejně jako loni postoupily z krajského kola do celostátního finále soutěže Školní časopis roku, které se konalo již tradičně 1. prosince na Střední škole polytechnické Jílová v Brně. Letos se soutěže zúčastnily více než dvě stovky školních časopisů, konkurence byla opravdu velká. Za každý kraj postoupily do celostátního kola maximálně dvě školy z každé kategorie, takže Křenoviny se vyznamenaly již tímto postupem.

Po slavnostním zahájení vyhlásil ředitel soutěže Petr Kantor soutěž o nejlepší časopis roku 2016, ve které Křenoviny samozřejmě nemůžou chybět. Pak jsme si každý vybrali z nabídky několika workshopů, ve kterých nám přednášející vysvětlovali například jak správně napsat reportáž nebo pohádku, jak okořenit své články, jak si zapamatovat více věcí a tvořit myšlenkové mapy a podobně. Jednotlivé semináře vedli již osvědčení lektoři, kteří se žurnalistice věnují jak v novinách, tak i tím, že ji sami vyučují na vysoké škole.

Po workshopech přišla věc, na kterou jsme všichni čekali. Věc, kvůli které jsme se soutěžního dne zúčastnili. Věc, kvůli které vážili Pražáci a ostatní dojíždějící cestu až k nám do Brna …….bageta.

Po půl hodině, kterou jsme měli na vypořádání se s téměř čtyřiceticentimetrovou bagetou (kterou jsme spláchli velmi zdravě vypadající Zonkou), jsme se všichni sešli na vyhlášení časopisu roku.

Nejdřív se vyhlašovaly ceny pro 2. stupeň základních škol a středních škol. Po té byly rozdány menší ceny, a to za obsah, grafiku a titulní stranu. A na závěr jsme se konečně dostali k naší kategorii. Vítězným časopisem se stal časopis z Prahy s názvem Pod lavicí. Z brněnských časopisů zabodovala jen Gilotina z gymnázia Terézy Novákové. Křenoviny skončily na devatenáctém místě. Jak poznamenal moderátor akce, Praha to letos Brnu nandala, jak v hokeji, tak i v soutěži. Naštěstí se pak přiznal, že je taky z Brna.

Nakonec jsme si pro Křenoviny odnesli diplom za postup do celostátního kola a k tomu navrch spoustu nových podnětů pro náš časopis. Takže soutěž hodnotíme jako úspěšnou.

 

 

 

 

 

Klára Petrovičová, 2.B