17. 9. 2015

Gymnázium Křenová

Velká válka v Technickém muzeu

V roce 2014 jsme si připomněli výročí 100 let od začátku 1. světové války. V rámci tohoto jubilea se Technické muzeum v Brně účastní projektu s názvem Velká válka.  S dějepisným seminářem jsme se tedy vydali ve čtvrtek 17. září na tuto tematickou výstavu do muzea podívat.

Hned po příchodu nás přivítal milý pan průvodce, který nás celou expozicí provázel. Na začátku výstavy jsme mohli vidět těžkou válečnou techniku a válečná vozidla, včetně napodobeniny automobilu, ve kterém byl spáchán atentát na Františka Ferdinanda d'Este, čímž byla v podstatě rozpoutána válka. Pan průvodce nám říkal mnoho zajímavostí, o kterých se v učebnici dějepisu nedočteme, čímž nás velmi zaujal.

Pokračovali jsme expozicí, ve které jsme si prohlédli, jaké uniformy nosili vojáci různých států. Přes války v zákopech, používání kulometů, tanků, děl a různých otravných plynů jsme se dostali i k lepším časům války, což byly například Vánoce roku 1914. Tehdy mezi sebou muži prý i přes rozkazy nebojovali, ale dokonce si na několika místech dali dárky a zpívali koledy. V expozici byla také část, ve které jsme měli možnost se vyfotit v dobových oblecích. Pro dámy zde byly šaty a pro pány vojenská uniforma a repliky zbraní. Na konci celé výstavy nás čekalo další překvapení v podobě hádanek, skládání map a poznávání válečných předmětů.

Kromě expozice s názvem Velká válka jsme si stihli projít ještě i jednu výstavu, která se týkala medu, a nahlédli jsme také do jedné ze stálých expozic s názvem Závodní motorky. Pak už muzeum bohužel zavíralo. Celá návštěva muzea byla velmi zajímavá a poučná, velmi ráda se na toto místo znovu vrátím.

Adéla Kožinová, 4.C

[pe2-gallery album="http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/gymkren/albumid/6199907233507283185?alt=rss&hl=en_US&kind=photo" ]