21. 9. 2015

Gymnázium Křenová

6.A v Praze

K poslednímu ročníku na gymnáziu Křenová patří zářijová třídenní exkurze do Prahy. Brňáky by málem lákalo říct, že kromě metra tam není nic zajímavého, co bychom my v Brně neměli. Ale ve skutečnosti by nikdo z nás třemi dny v tom krásném městě nepohrdnul.

V pondělí 21. září 2015 jsme se jako třída sešli na hlavním nádraží, nastoupili do vlaku a Brnu na těch pár dní zamávali. Po příjezdu do Prahy jsme se (jako správní turisti, všichni s kufříky na kolečkách) dopravili na hostel. O tom, zda to bylo příjemné ubytování, by se dalo polemizovat, ale na ten krátký pobyt to stačilo. První den byly na programu Malá Strana spolu s Nerudovou ulicí, Pražský hrad, Zlatá ulička a Belveder. Kromě toho také spousta zajímavých kostelů, Karlův most a jiné významné památky. U každého jsme se na chvíli zastavili, a někdo ze spolužáků nám přednesl krátký referát. Odpoledne jsme se rychle vrátili na hostel, abychom se stihli připravit na večerní představení v Činoherním klubu. Na jeho kvalitu a úroveň byly po shlédnutí různé názory, jak se říká, sto lidí, sto chutí. Při večerním návratu na hostel jsme měli možnost projít se večerní Prahou, která ožívá úplně jiným duchem a má úžasnou atmosféru. Po celodenním chození jsme byli rádi, když jsme se dostali konečně do postele.

Ráno nás nečekalo žádné vyspávání, protože na programu toho bylo ještě hodně! Po snídani jsme se sešli před hostelem a vyrazili jsme poznávat Staré Město. Bloudili jsme krásnými uličkami a prohlíželi si památky. Prodírali jsme se davy turistů se selfie tyčkami, a prošli si „Staromák“, milá průvodkyně nám udělala zajímavou prohlídku Staroměstskou radnicí a společně jsme se ještě stihli vyfotit na náměstí na místě popravy 27 českých pánů. (Nás studentů bylo právě 27 a na místo kata se postavila naše třídní paní profesorka. Jak symbolické!) V odpolední části jsme navštívili pražské Židovské město. Naším průvodcem byl starý pán, který o židovství, náboženství, historii i místních synagogách a památkách věděl snad úplně všechno. A také nám to všechno, co věděl, chtěl sdělit. Ve výsledku z toho byla víc než tříhodinová prohlídka. Rozhodně to ale stálo za to, protože téměř vše, co nám říkal, bylo opravdu zajímavé. Po Židovském městě jsme měli nějaký volný čas, případně dobrovolnou procházku na Kampu, a večer jsme se sešli celá třída v restauraci nedaleko hostelu na společnou večeři. Tím jsme ukončili program druhého dne.

Znovu jsme se sešli až ráno opět před hostelem a vyrazili na poslední část naší exkurze po Praze. V plánu byl Vyšehrad a Slavín. Celý den bylo chladno a trochu mrholilo, což ale ještě posilovalo silnou atmosféru místa, kde odpočívá tolik národních géniů, hrdinů a významných osobností. Společně jsme navštívili ještě kostel sv. Petra a Pavla. Následovalo delší volno, během kterého jsme mohli stihnout poobědvat a třeba si i podle vlastního zájmu prohlídnout kouty Prahy, na které v programu nezbyl čas. Společně jsme si potom vyzvedli na hostelu naše zavazadla a vyrazili jsme na vlak. Pro tentokrát jsme se s Prahou museli rozloučit, a vrátit se do našeho milovaného (ač podstatně menšího a „metrem nedotčeného“) Brna.

Vzpomínku na Prahu sepsala Anna Valová – 6.A.

[pe2-gallery album="http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/gymkren/albumid/6220100188528138849?alt=rss&hl=en_US&kind=photo" ]