4. 5. 2015

Gymnázium Křenová

Bärnkopf 2015

Bärnkopf je malá vesnička v Rakousku, přesněji řečeno ve spolkové republice Niederösterreich. Má jenom asi 50km2 a okolo 400 obyvatel. Má statut vzdušných lázní. Naše gymnázium jezdí každoročně na přelomu dubna a května na týdenní jazykový pobyt, kde probíhá výuka němčiny a angličtiny s rodilými mluvčími. Letos jsme oslavili 20. výročí tohoto kurzu.

Rády bychom vás seznámili s tím, jak celá akce probíhá.

Ráno mají studenti ve svém penzionu snídani a o půl deváté začíná výuka. Po celou dobu se mluví pouze cizím jazykem a hodiny probíhají mnohdy zábavněji než ve škole. Hodně hrajeme jazykové hry a hlavně nezavřeme pusu. Pořád mluvíme.

Po dopolední výuce následuje oběd a odpolední klid, kdy mohou studenti buď odpočívat, nebo třeba vyrazit na malý výlet například ke krásnému rybníku necelý kilometr od vesničky. Letos zde byla i možnost projet se na malých, ručně vyráběných loďkách.

Odpoledne se většinou chodí na výšlapy po okolí Bärnkopfu. Jeden výlet je náročnější, asi dvacetikilometrová túra na celé odpoledne, do soutěsky Ysperklamm. Večerka je v jedenáct hodin a do té doby mohou studenti pracovat na projektech anebo si povídat s místními obyvateli.

Bärnkopf nabízí pro studenty mnoho možností ubytování. Jedním z nich je tzv. Blockhaus, což je nově renovovaný srub. Součástí je i několik koupelen, malá kuchyňka a 2 společenské místnosti. Dále se nabízí například ubytování „U pana Kytky“, což je nesmírně milý starší pán. Jsou zde 2 pokoje k ubytování. Pro studenty je to takzvaný „Ferienwohnung“, kam se vejde až 6 osob. Opět je součástí také malá kuchyňka se vším potřebným a společenská místnost. Pan Kytka také připravuje vlastní snídaně, které jsou po Bärnkopfu vyhlášené. Mimoto je zde také několik dalších penzionů a hotel paní Schiefer.

Při letošním 20. výročí si pro nás místní připravili velkolepou oslavu s lehkým občerstvením, živou hudbu a nápoji zdarma. Všichni se příjemně bavili a někteří si dokonce i zatancovali či zahráli.

Po uplynutí sedmi dní pobyt končí. Studenti se po snídani sbalí a do autobusu dostávají vydatnou svačinu, většinou řízek, housku a něco k pití.

Anna Skřičková, Eliška Hubíková