9. 4. 2015

Gymnázium Křenová

Florbalový turnaj o Pohár hejtmana Jihomoravského kraje konečně vyhrála Křenka…

Letos se konal už 6. ročník tohoto oblíbeného a také velice prestižního  klání. Pořadatelem je gymnázium v Tišnově a soutěže se může účastnit jen 8 vyvolených škol z Jihomoravského kraje. Kromě domácích borců to letos ještě byly týmy z Blanska, Břeclavi a Křenové, které tvořily jednu skupinu, a v té druhé se potkaly manšafty z Jarošky, Zastávky u Brna, Bučovic a Hodonína.

Celý turnaj zahájil už téměř tradičně duel místních gymnazistů s našimi reprezentanty. A i když v minulých letech zápasy těchto dvou škol byly většinou poměrně vyrovnané, tak letos při vší skromnosti byla florbalová kvalita na naší straně. Ale to samo k vítězství ještě nestačí, kromě štěstí je třeba i pořádná dávka nasazení a bojovnosti, protože soupeř hrál velice obětavě. Místy až na hranici florbalových pravidel, ale volnější styl boje/časté padání do střel, hra do těla na hraně hokeje a rugby☺, atd./ už prostě k tomuto jarnímu sportování v Tišnově patří a je třeba se s tím vyrovnat. A nám se to od prvního zápasu dařilo. Domácí nadšence jsme udrželi na uzdě a celkem s přehledem  florbalově vyškolili a po posledním hvizdu rozhodčího na světelné tabuli svítil pro nás výborný výsledek 4:0. Zápas nás určitě zdravě nakopl a i když se někdy říká, že první vyhrání z kapsy vyhání, tak tentokrát se to naštěstí nepotvrdilo. V dalším utkání základní skupiny už zahřátá „křenovská mašina“ jednoznačně přejela gymnazisty z Blanska. Nasázeli jsme jim opět 4 překrásné branky a naše golmanská opora z 2.D K.B./alias Medvěd☺/ za svá záda opět nic nepustil. Ve třetím utkání ve skupině, které z hlediska postupové matematiky pro nás už nic neřešilo, protože jsme šli dále z prvního místa, jsme si vybrali slabší chvilku. Prohráli jsme 2:3 z gymnáziem Břeclav, které nakonec postupovalo jako druhé z naší skupiny.

Částečný úkol/postup ze skupiny/ byl tedy splněn a nyní jsme se mohli plně soustředit na klasické play – off. V této fázi turnaje jsme minulý rok narazili na tradičního rivala z Jarošky, se kterým jsme celý zápas vedli, byli i lepším týmem, ale turnajová historie se bohužel na toto neptá. Těsně před koncem soupeři vyrovnali a na nájezdy nás vyřadili a poslali „pouze“ do utkání o bronz. V roce 2015 bylo vše úplně jinak. Soupeřem v semifinále nám tentokrát byli studenti ze Zastávky u Brna. Byl to taktický boj, kdy výkon protivníka z 90 % závisel na jediném hráči, který stále běhal s míčkem a nikomu ho téměř „nepůjčoval“, a to ani vlastním spoluhráčům, a vzít mu ho bylo téměř nemožné. Ale zkušení hráči z Křenové si „Pepu ze Zastávky“ dobře pohlídali a do větších gólových šancí ho zkrátka nepustili. A i když to vypadalo, že Pepa má dvoje plíce, vůbec nestřídal, tak nakonec i jemu štěstí došlo☺…A právě v tuto chvíli jsme udeřili my a 2 branky do sítě soupeře nás poslaly do očekávaného finále, no a aby to bylo úplně stylové, tak tam na nás čekala Jaroška, vítěz předchozích snad všech ročníků!!!

Ale mistrovská série „Jarošáků“ musela jednou skončit. Byla to strhující taktická florbalová bitva, ve kterém jsme hlavně ve 2. poločasu tahali za delší konec provazu my, ale rozhodující gól nepadl. Tedy plichta 0:0, v Tišnově se prodloužení vzhledem k časové náročnosti turnaje nehraje, tak  po roce opět nájezdy, tentokrát však až v samotném závěru turnaje. A po těch letech, strávených na Křenové, si už snad mohu dovolit konstatovat, že nic nepotěší srdíčko křenovského sportovce, křenovského kantora nebo zkrátka jen křenovského fanouška více, než porazit občas lehce „namachrované“ sportsmany z Jarošky. A i kluci to tak myslím cítili, takže při nájezdech se náš tým semknul do „naganského“ držení kolem ramen. Bylo to neskutečné drama, ale florbalový bůh stál tentokrát na naší straně a i když jsme se během nájezdu ocitli na hraně vyřazení, mladý muž z 3.C(D.K.) s výrazem pokerového hráče a nervy ze švédské oceli nás udržel ve hře a při svém druhém nájezdu opět nekompromisně zavěsil a poslal nás na florbalový tišnovský trůn.

Když se k tomu přidá pěkné slunečné jarní počasí, jedna jízda s Českými drahami hrazená pořadatelem a chutný obídek zadara k tomu, tak to prostě nemělo chybu a byl to fajn den. Tradiční vítězné „šampíčko“ bylo už jen pověstnou třešničkou na dortu.Všem hráčům děkujeme za vynikající reprezentaci školy a v roce 2016 v dubnu zase v Tišnově. Hejá Křenka ☺☺, hejá Brno…

I