2. 10. 2014

Gymnázium Křenová

Středoškolské hry ve fotbalu aneb Pohár Josefa Masopusta

Měsíc září a začátek října bývají už několik let pravidelně zasvěceny středoškolskému fotbalu. Ani letošní rok nebyl v tomto směru výjimkou. Na téměř legendární líšeňské „umělce“ (pro nezasvěcené je to hřiště s umělou trávou) se v místním sportovním areálu potkává středoškolský fotbalový výkvět, který letos dorazil ze 16 brněnských škol. Ty byly nalosovány do čtyř základních skupin, po čtyřech týmech, do čtyř hracích dnů. Na nás připadl čtvrtek 2. 10. 2014 a z každé skupiny postupuje dále jen vítězné družstvo.

Křenovské reprezentanty svedl skoro už tradičně nemilosrdný los do partičky s SOU Jílová (několikanásobný vítěz turnaje a pokud zrovna nevyhrají, tak jsou aspoň na bedně). Skupinu pak ještě doplnily GML a „zdravka“ z Merhautovy.

A nyní jen stručně v pár bodech z průběhu prvního a pro nás klíčového zápasu Křenka-Jílová:

  • taktika a strategie jsou od začátku nastaveny naprosto jasně…
  • totální defenzíva, tzv. italské catenaccio, v našich podmínkách známé fotbalovým fajnšmekrům spíše pod pojmem prešovský beton
  • soupeř má sice během většiny zápasu jasnou územní převahu, ale naši fotbaloví bojovníci a „křenovští srdcaři“ drží stále čisté konto a tím pádem naději na velice cennou bezbrankovou remízu
  • mít o maličko více sportovního štěstí, tak neprodyšný obranný val made in Křenová slaví úspěch a „plichtička“ bude doma…
  • bohužel se tak neděje a čtyři minuty před koncem zápasu inkasujeme jediný gól od juniorského reprezentanta ČR kategorie U -18, který si na svůj fotbalový chlebíček vydělává v FC Zbrojovka Brno. A jen mimochodem těch hráčů ze Zbrojovky Brno tam v dresu učiliště bylo hned několik (poznávacím znamením byl většinou lehce výstřední účes).
Dalším soupeřem našeho gymplu byl tradiční rival v rámci středoškolských sportovních klání GML. Letos na jaře nás „Lerch“ doslova rozstřílel v basketbalu a tak bylo určitě o co hrát a kluci jim to chtěli ve fotbalu vrátit i s úroky. S těmi to možná úplně nebylo, ale po velice kvalitním výkonu jsme vydřeli nejtěsnější vítězství 1:0 a k tomu pochopitelně nesmírně důležité tři bodíky do tabulky.

V naší skupině se pak situace poněkud zamotala, a tak i před posledním zápasem Křenová versus Merhautova naše postupové naděje možná trošku nečekaně stále žily. S trochou nadsázky to chtělo jen drobnost, porazit zdravku rozdílem alespoň 3 gólů a letošní final four by byla naše.Tento malinký zázrak se bohužel nekonal a nutno sportovně přiznat, že tým z „Merhautky“ byl o trošičku fotbalovější a vcelku s přehledem nás spláchl právě 3:0 (fakt zabolelo).

Nakonec to s postupem opět nedopadlo, ale i když v roce 2015 odchází ze školy hodně kvalitních „kopaček“ ze čtvrtých ročníků, tak další našlapaní mladíci se už netrpělivě derou na jejich místa. Letošní manšaft má určitě svoji budoucnost, sportovní kvalitu a pokud by to příští rok klaplo s losem a všechno se sešlo v ten správný den, tak by to na líšeňském „Nou Campu“ mohlo snad i zacinkat.

Všem hráčům tradiční „hoši děkujem“ a na úplný závěr sestava našich míčových kouzelníků:

Dárius B.,Čihi, Jura D., Adam T., Jura Ž., Patrik V.,Šimi, Tomáš Z., Berma, Haluzič, Martin J., Laďa Z.,Marek D.

Fotku jsme bohužel tradičně zapomněli udělat, tak třeba příští rok i s nějakým pohárem (aspoň maličkým bronzovým).