5. 6. 2012

Gymnázium Křenová

Křenka pro Nepál

aneb We Don´t Need No Education Hamilaiča hinča sikča (Sbírka učebnic pro nepálské školy)

Během roku 2012 proběhlo na gymnáziu několik akcí se společným jmenovatelem –Nepál. V divadle Husa na provázku se téměř všechny třídy zúčastnily besedy o Nepálu, kterou pro nás připravili Gabriela Kolčavová – fotografka a pedagožka, která v Nepálu učila na několika školách a zahájila sbírku knih a učebnic pro nepálské školy i založení nové knihovny v Bhimanu – a Pawan Poudel, student žurnalistiky z Nepálu.

Při vtipně komentovaném promítání Gábininých fotek i následné živé diskusi jsme žasli nad tím, jak moc se život Nepálců liší od našeho. Pro ilustraci pár příkladů ze školství: ve třídě je běžně 90 studentů, docházka není povinná a mnohde se učí bez učebnic a počítačů. Studenti si knih i učebnic díky jejich nedostatku velmi váží, proto Pawan i Gábina s nadšením přijali naši nabídku uspořádat sbírku učebnic v angličtině na naší škole. Se 4.A6 jsme na oplátku pozvali Gábinu a Pawana do našeho Smažítka a připravili krátké prezentace o různých aspektech života u nás. Pro studenty to byla výzva –do angličtiny přeložili a zazpívali Vínečko bílé, zahráli pohádku o Sněhurce a sedmi trpaslících, představili stručně Českou republiku, Brno a naše tradice. Pro Pawana to bylo stejně exotické, jako byl pro nás Nepál. Na závěr nám Gábina předvedla, jak se obléká několikametrové sárí a Pawan se oblékl do tradičního slavnostního kroje. Díky Gábině si také asi 20 našich studentů začalo dopisovat s nepálskými školáky.

Samotná sbírka knih a učebnic dopadla nad očekávání. Vážila neuvěřitelných 100 kg. Tento krásný výsledek však přinesl nemalý problém – poštovné vycházelo na zhruba 10 000 Kč. Oslovili jsme čtyři studentské kapely, zda by nemohly uspořádat koncert a výtěžek věnovat na poštovné. Naši muzikanti nám vyšli vstříc a začaly přípravy na koncert s názvem Křenka pro Nepál. Při vstupu do klubu Muzak M13 dostali návštěvníci na čelo tradiční nepálské znamení Tikku (červenou tečku). Večer zahájili Gábina s Pawanem (oba v tradičních nepálských krojích), a při projekci fotografií z Nepálu za velkého potlesku plného klubu premiérově vystoupila kapela Plattaris s Ondrou Fikarem – zpěv (a řev), Dominikem Rumianem – sólová kytara a Martinem Medkem – bicí. Chtěly jsme se Štěpánkou také ke koncertu přispět i jinak než organizačně. Štěpánka s Ondrou zazpívali krásný duet Mamma I´m Coming Home a my s Nellou Kokešovou, Terkou Petrákovou a Nikol Brunclíkovou zapěly známý hit We Don´t Need No Education v nepálštině. Další skupina Simplyfied s Tomášem Markem a Danem Markem roztančila publikum a večer vyvrcholil známými songy v podání Fox in the box s Filipem Dufkou za bicími a poslední skvěle sehranou sestavou Parkink s Kájou Jenišem – zpěv a kytara a Pavlem Minarčíkem – baskytara. Na vydařené akci se díky hojné účasti studentů, mladších profesorů, rodičů i prarodičů muzikantů vydělalo úžasných 10 000 Kč. Všem hudebníkům patří obrovské poděkování.

Knihy jsme nakonec poslali levněji, než jsme čekali, a nám zůstalo 5000 Kč. Tuto částku jsme věnovali na stipendia – pokryjí náklady na roční studium pěti studentům.

Myslím, že můžeme mít velikou radost ze smysluplného využití dobrých učebnic, slovníků, gramatik i beletrie, na které by se u nás jen prášilo na policích. Srdečné poděkování patří všem, kdo se do ročního nepálského maratonu zapojili.

 

[pe2-gallery class="gallery alignleft" ] [/pe2-gallery]

Více fotografií z koncertu

 

P. S.: minikurz nepálštiny:

We don´t need no education – Hamilaiča hinča sikča We don´t need no thought control – Hamilaiča swatantrata No dark sarcasm in the classroom – Nirdají nabama skúlma Teacher, leave them kids alone – Sikčak, čóda hamilai Hey, teacher, leave them kids alone – Oj, sikčak, čóda hamilai

Zatím nebyly vloženy žádné fotky.