17. 4. 2008

Gymnázium Křenová

Koncert v Letovicích

 Dne 17. dubna 2008 se sbor našeho gymnázia zúčastnil Koncertu tří generací, který pořádalo Městské kulturní středisko Letovice ve spolupráci se Základní uměleckou školou Letovice. Repertoár koncertu byl opravdu různorodý – od českých i slovenských lidových písní, přes písně populární, jazzové, klasické, písně umělé cíleně komponované pro sborová tělesa, až po spirituály. Na pódium postupně vystoupily sbory Paprsek a Sluníčko (zastupující nejmladší generace), Cantamus (sbor složený ze členů, absolventů i učitelů na ZUŠ Letovice), Komorní sbor Bohuslava Martinů při MKS Letovice (sbor střední a starší generace) a konečně i náš Pěvecký sbor Gymnázia Brno, Křenová.

 V našem podání zazněly čtyři písně: francouzská renesanční Tourdion (u nás známá spíše jako Batalion), moravská lidová Mezi horami (samozřejmě v „čechomoří“ úpravě), a pak dva spirituály – afroamerický Somebody a africký Siyahamba. Kromě našich zpěvů zněly i doprovodné nástroje: Zdeněk Míč zkušeně doprovodil na klavír Mezi horami, rytmickou sekci tentokrát obstaral Martin Medek, který, ačkoliv nováček, se zhostil své role opravdu s radostí a Tourdion i Siyahamba byly „o rytmiku bohatější“!

 Náš výkon zapůsobil nejen na diváky v sále, kteří volali „Bravo!“ (a někteří dokonce vestoje!), ale i na předsedu Unie českých pěveckých sborů, pana inženýra Františka Nantla, který nás na základě našeho výkonu pozval na sborový festival do Uherského Brodu, který se koná 17. května 2008.

 Samozřejmě, úspěch nepatří jen nám, „řadovým zpěvákům“, ale zejména naší sbormistryni, p. prof. Mileně Tomanové, která s námi (nejen) tento repertoár trpělivě nacvičovala. Právě jí patří velký dík za konečnou podobu našeho vystoupení, které v Letovicích opravdu působilo jako ta pomyslná třešinka na dortu!  Pevně věříme, že toto nebylo naše poslední vystoupení v tomto školním roce a že i takto nabyté zkušenosti zúročíme při některém brněnském koncertě, kde vás rádi uvidíme (doufajíce, že vy nás rádi uslyšíte).

[pe2-gallery class="gallery alignleft" ] [/pe2-gallery]

Zatím nebyly vloženy žádné fotky.