10. 10. 2017

Gymnázium Křenová

Zlato a stříbro na středoškolském poháru dračích lodí zacinkalo pro naše vodáky

Gymnázium z Jarošky pořádalo tuto atraktivní vodáckou akci v pátek 29. 9. 2017 na Svratce v Jundrově v rámci oslav 150. výročí založení školy. Velice zjednodušeně řečeno šlo o to sehnat posádku 20 studentů (alespoň 6 muselo být z něžnější poloviny lidstva) z jedné střední školy, kteří mají aspoň trošku týmového ducha a také chuť si pořádně zamakat a s pádly v ruce bojovat za naše gymnázium. Soutěžilo se v plavbě na krátké trati /100 m/ a na delší vzdálenosti /1 km/. Dračí loď je laicky řečeno taková hodně přerostlá kánoe /samozřejmě s dračí hlavou na přídi☺/, do které se vejde za sebe 10 dvojic závodníků a ještě tam zbývá místo pro kormidelníka /vzadu/ a bubeníka /vpředu/. No a jde o to, aby těchto 20 vodáků po deseti na každé straně pořádně rozhýbalo plavidlo a hnali ho po vodě co nejrychleji kupředu. O směr se pak stará kormidelník a bubeník udává frekvenci pádlování a celou sestavu pořádně hecuje. Pro posádky, které jsou sehrané, je to možná maličkost, ale pokud do lodi vstoupí 20 nováčků, kteří spolu doposud chodili pouze do stejné budovy gymnázia, je to napoprvé docela tvrdý oříšek. O to je ale pak větší radost, když se vše daří a celá posádka pracuje jako dobře seřízené švýcarské hodinky. Na regulérní průběh závodu samozřejmě dohlíželi profi rozhodčí z ČADR /hádej☺/, kteří měli k dispozici kvalitní elektronickou časomíru i s cílovou kamerou. Protože zapůjčení lodí není úplně levnou záležitostí a organizátor při prvním ročníku netušil, jak velký zájem o akci bude, soutěžilo se pouze na dvou „dracích“. Ale vzhledem k tomu, že se nakonec přihlásilo pouze šest posádek a některé z nich nebyly ani „čistokrevně“ z jedné školy, tak to bohatě stačilo. Los nám hned do první rozjížďky vybral atraktivního soupeře z obávaného pořadatelského gymplu, tedy Jarošku. Jelo se dvakrát a lodě si vždy vyměnily dráhy. Časy z obou jízd se pak sčítaly a určilo se pořadí nejlepších škol 1 - 6.  Aby závody ve sprintu opravdu gradovaly, tak se jelo finále C (šestý s pátým), finále B (čtvrtý s třetím) a nakonec jako vyvrcholení jízda o titul finále A (druhý s prvním). Tato finále se konají pouze na jedinou rozjížďku!!! Po výhrách nad Jaroškou v úvodních jízdách a po součtu všech časů, jsme se nakonec probojovali z krásného prvního místa do finále A.

Zde proti nám stála GML, která skončila po základní části druhá. Naši borci a borkyně se možná v tuto chvíli už trošičku viděli na pomyslném dračím olympu, ale samotné finále křenováky drobet zaskočilo. Posádka GML nás jednoznačně převálcovala a v cíli jsme se na ně dívali z úctyhodné vzdálenosti. Teprve po závodě si ale někdo všiml, že z 20 vodáků GML jsou pouze 3 sličné dívky, jinak komplet testosteron☺. Okamžitě po dojetí následovala krátká vypjatá porada obou námořních kapitánů Ronalda a Igora s posádkou a většinou hlasů bylo odsouhlaseno podat protest a jízdu opakovat. Námitka byla samozřejmě přijata a finále se muselo uskutečnit znovu. Tentokrát to bylo mnohem vyrovnanější, tzv. loď na loď a ani po dojetí nebylo jasné, komu připadne zlato. Rozhodovala cílová fotografie, na které naše loď bohužel zaostala o pár cenťáků a brali jsme tedy pouze 2. místo.

Náladu jsme si potom ale vylepšili při závodech na 1000 m, kdy lodě startovaly za sebou v dvacetisekundových intervalech a jelo se už pouze jednou na čas. Křenka na této distanci jasně dominovala a výborným výkonem si doplula pro zlato. Všem křenovským dračím vodákům patří velký dík za reprezentaci školy a určitě i za to, že po Brně šíří sportovního ducha našeho gymplu. Bylo nás tam fakt asi nejvíc slyšet a užívali jsme si to. A jestliže si závody dračích lodí najdou vhodný termín v napráskaném sportovním kalendáři brněnských středních škol, tak míst na lodi v příštím ročníku bude určitě dost. Protože podle zveřejněných fotek na webu gymplu nebo na facebooku od Ronalda M. je jasné, že zhruba polovinu lodi tvořili maturanti. No a pokud se jim v květnu příštího roku u matury zadaří, tak jejich prorýsované svaly už nebudou nést označení made in Křenka ☺. A to je určitě velká výzva pro další vodácké křenovské dračí talenty. Usměvavá a lehounce odvážnější vítězná fotografie už jen dokumentuje, jak týmovým sportem dračí lodě opravdu jsou… Vámos Křenka!!