17. 10. 2014

Gymnázium Křenová

Bohatství Země - exkurze do uranového dolu

V pátek 17. 10. 2014 se náš tým bUrani zúčastnil jednodenního poznávacího výjezdu do již jediného funkčního uranového komplexu v České republice, a tím jsou zpracovny a doly poblíž obcí Rožná a Dolní Rožínka. Důl Rožná není pouze jediný funkční důl v České republice, nýbrž i ve střední Evropě. Tento poznávací výjezd nám umožnila soutěž s názvem ,,Bohatství Země“. Po celou dobu našeho programu se nám pilně věnovali profesoři Masarykovy univerzity.

Cílem naší návštěvy byl odštěpný závod GEAM Dolní Rožínka, patřící státnímu podniku DIAMO, který se zabývá těžbou a zpracováním uranové rudy. Ve zdejším areálu nám byl přednesen velice podrobný výklad, týkající se například dopadu uranového dolu na životní prostředí, výhodách, práci i povinnostech každého provozovatele dolu, o technologiích potřebných k těžbě uranových rud, a mnoho dalšího…

Asi po dvouhodinové přednášce jsme se vydali do tamních zpracoven uranu, kde nás prováděl odborný pracovník, který nám podal velice zajímavý výklad ohledně výroby, zpracování či technologie potřebné k těžbě uranu. Po prohlídce areálu jsme se vydali do již zasypaného dolu v Olší, kde nám byl představen bývalý absolvent Masarykovy univerzity, a zároveň současný pracovník GEAM  Dolní Rožínka, aby nám řekl informace o historii a také rekultivaci dolu. Poslední zastávkou byla čistička odpadních vod. Opět následovalo seznámení s danou budovou a samozřejmostí byla krátká prohlídka.

Jsme nesmírně rádi, že nám bylo umožněno se dostat na tak zajímavá místa, která nám přinesla mnoho nových poznatků a pochopitelně nechyběla i trocha legrace.

Autor: Petr Havlát (3.D)

[pe2-gallery album="http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/gymkren/albumid/6073401874362829105?alt=rss&hl=en_US&kind=photo" ]