6. 5. 2024

Exkurze do přírodovědné stanice Kamenačky

Přírodu je lépe zažít, než o ní jenom poslouchat. Proto se třídy druhého ročníku vydaly do přírodovědné stanice Kamenačky, kde se zúčastnily výukového programu.

Zaměření na obojživelníky a plazy nebylo náhodné. Právě toto téma se protíná s výukou druhého ročníku v období jara. S většinou druhů, které se na Kamenačkách nachází, se v naší přírodě nesetkáme, a proto bylo vítaným zpestřením vidět z blízka hroznýše královského a pohladit si pozůstatky jeho končetin.

Také užovku červenou, chameleona či želvy bylo možno prozkoumat více než jenom očima. Všechna zvířata zvyklá na dotyk lidí byla zevrubně prozkoumána. Jejich suchá šupinatá kůže byla pro mnohé překvapením, stejně jako to, že nejsou vyloženě pomalá. Odvážnější si pak mohli odnést originální fotografii, na které byli zachyceni s některým z hadů kolem krku.

Ve skleníku byla příležitost se setkat i s většími plazy. Kajmani Jeníček a Mařenka jsou stálicí a jejich hnízdo, které nehybně hlídali, bylo zajímavým etologickým prvkem.

Podívali jsme se i na zajímavé druhy obojživelníků. Pralesničky – známé jako šípové žáby – hýřily barvami. Sice jsou v zajetí nejedovaté, ale přesto jejich pověst nejjedovatějších žab návštěvníky fascinovala. Oproti tomu Axolotl mexický, růžové zvířátko známé neotenií a roztomilým usměvem, zase rozněžnilo nejednoho studenta. A snad je zaujali i červoři – hadovitá stvoření, kteří však jsou obojživelníci.

Mgr. Veronika Mačátová