22. 5. 2023

Gymnázium Křenová

Science slam MU pro naše druháky

Ve středu 17. 5. 2023 se po delší době uskutečnil Science slam MU, kde se naši studenti druhého ročníku potkali s vědci a dozvěděli se střípky z jejich výzkumu. Tato akce se koná v rámci kariérního poradenství naší školy, které má za cíl připravovat studenty na jejich budoucí volbu vysoké školy, pracovní profese nebo je přesvědčit k vyzkoušení si vědecké práce v rámci tvorby odborné práce SOČ. Nevíte, jak vypadá Science slam? Koukněte se na krátké video z jiné školy.

V první části setkání čekala na studenty velmi zajímavá témata z oboru Psychologie, Experimetnální biologie nebo Archeologie, která jsou v tabulce níže. Po skončení hlavního programu proběhla diskuse s vědci a studijním poradcem, kde mohli naši studenti pokládat otázky jak s vědeckým obsahem, tak o studijních záležitostech.

Název projevu  Obor, fakulta  Teaser
Živé náhradní díly za všechny prachy Experimentální biologie, Přírodovědecká fakulta S technologií tkáňového inženýrství budeme schopni opravit sami sebe vypěstovanými tkáněmi našeho těla, aniž bychom čelili jejich odmítnutí naší imunitou. Jak se taková tkáň nebo dokonce orgán vyrábí? Jak se mohou naše vlastní buňky stát cenným lékem na problémy, se kterými bychom si jinak nevěděli rady? A kdo to všechno zaplatí?
EXISTUJE PREVENCE STRESU? Psychologie a psychosomatika, Lékařská fakulta Jak může fungovat lidská mysl a jak její činnost ovlivňuje stres? Mentální zdraví je důležité, a to obzvláště u pacientů s onkologickým onemocněním. Podíváme se na to, jak stres působí na onkologické pacienty a také jak na Masarykově onkologickém ústavu tento problém řeší.
DNA jako okno do minulosti Archeologie, Filosofická fakulta Co všechno můžeme vyčíst z DNA? Archeogenetika je spojení historie a molekulární genetiky a pomůže nám ke studiu historie lidstva. Jak vypátrá taková práce archeogenetičky a co všechno tento obor obsahuje?
Jak vycvičit fága? Molekulární a buněčná biologie a genetika, Přírodovědecká fakulta Podle WHO budou rezistentní bakterie do roku 2050 zabíjet více lidí než cukrovka. Rezistence bakterií na antibiotika je vážný problém, přispívá k němu nedobírání léku, předepisování antibiotik i pro běžné virózy nebo předepisování širokospektrých antibiotik. Jak nám může bakteriofág pomoci v boji s rezistentními bakteriemi?
Toxické látky kolem nás Enviromentální toxikologie RECETOX Mohou nás ohrozit látky ukryté v pláštěnce nebo v sáčku od popcornu? A jak to vlastně zjistit jestli jsou pro nás škodlivé?  Odpovědi na tyto otázky hledá ústav toxikologie na RECETOXu