2. 2. 2023

Gymnázium Křenová

Kuba Kocháň třetí v republice, Kuba Sochor první v kraji aneb jak si Křenka vede v ChO kat. A

Do školního kola chemické olympiády kategorie A se na našem gymnáziu přihlásili čtyři studenti, což byl mimořádný zájem o soutěž ve srovnání s jinými školami. Zadání úloh bylo letos neskutečně náročné a to tak, že dokonce praktická část se nakonec konala pro všechny zájemce o školní kolo v laboratořích Univerzitního kampusu Bohunice, kde si žáky hlídali učitelé za středních škol. Domácí část a test už proběhly v běžném režimu.

Výsledky školního kola ChO kat. A:
1. místo Jakub Sochor 6.A 87 bodů
2. místo Jakub Kocháň 4.A 86 bodů
3. místo Michaela Frendlová 6.A 61 bodů
4. místo Anna Janíková 4.A 45 bodů

Do krajského kola postoupili tři nejlepší naši soutěžící. Krajské kolo se konalo v laboratoři chemické syntézy Ústavu chemie a ve velké posluchárně Lékařské fakulty. Soutěžení to bylo neskutečně náročné. Začínalo se praktickou částí, která byla špatně časově nastavena autory a po třech hodinách laborování nikdo z olympioniků nestihl experimenty dodělat. Teoretická část pak již probíhala bez problémů. Naši chemici předvedli ostatním, že jsou ve formě a obsadili přední příčky na výsledkové listině. Kuba Sochor se jako maturant rozloučil s ChO nejdůstojněji jak mohl, v krajském kole opět zvítězil!!!

1. místo Jakub Sochor 6.A 76,00 b
4. místo Jakub Kocháň 4.A 47,67 b
6. místo Michaela Frendlová 6.A 39,70 b
 

Oba Kubové postoupili do národního kola ChO, které se letos konalo na VŠCHT v Praze. Připravovali se svědomitě nejen teoreticky, ale i prakticky. Nicméně, nervy to byly strašné. Kuba Sochor, poslední šance, dostat se na mezinárodní olympiádu, Kuba Kocháň by se rád zlepšil, oproti loňským výsledkům.  Oba pokorně věděli, že štěstěna je vrtkavá…

A jaké emoce námi nakonec při vyhlašování výsledků cloumaly? Slzy radosti i smutku.

Kuba Kocháň – famózní 3. místo!!! Postup do výběrového soustředění před mezinárodní chemickou olympiádou, pozvání na národní kolo ChO na Slovensku.

Kuba Sochor – nejlepší teorie!!! Bohužel praktickou část negativně ovlivnila zdravotní indispozice. Kuba je úspěšný řešitel, který se umístil na 20. příčce.

Kubové, moc vám děkuji za neskutečné štěstí, které jsem mohla s vámi prožít.