30. 11. 2022

Gymnázium Křenová

Městské a krajské kolo v plavání – opět to cinklo

Po dvouleté odmlce se v listopadu 2022 mohly opět uskutečnit středoškolské závody v plavání. Křenku v minulých letech tradičně reprezentovalo družstvo dívek, ke kterému se někdy přidalo i družstvo chlapců.

Letos to bylo s větším otazníkem než jindy – dáme týmy dohromady, nebo ne? Plavání je jedním ze sportů, které v covidové pauze velmi utrpěly, neboť v obýváku, v lese či online se dá sice dělat leccos, ale plavat prostě ne. Mnozí plavci tak se svým sportem skončili a také na Křence se proto dalo čekat, že hledání studentů, kteří do vody lezou rádi nejen kvůli osobní hygieně, bude připomínat příslovečné hledání jehly v kupce sena.

Dívčí tým se naštěstí mohl spolehnout na dvě stále ještě aktivní plavecká „Áčka“ – Andreu a Adrianu, které bylo potřeba doplnit dalšími čtyřmi plavkyněmi. Ty jsme objevili v čerstvých vodách prvního ročníku. Evča, Lucka, Barča a Sára se sice již plavání pravidelně nevěnují, ale prokázaly, že jsou pořád ve vodě „jako ryby ve vodě“.

S chlapeckým týmem to bylo ještě napínavější. Nelehkého úkolu sestavit tým se ujali Šimon s Matyášem a opravdu dokázali na Křence vyhmátnout další čtyři kluky, kterým nejsou plavecké pohyby cizí. Chlapecký tým tak tvořili aktivní plavec David a pestrá směsice bývalých plavců, bývalý hráč vodního póla a vodní záchranář.

Plavecké závody na první pohled vypadají jako jeden velký chaos – stále někdo skáče do vody, pořád někdo mluví do mikrofonu (aniž je rozumět jedinému slovu), každou chvíli je slyšet ostrá píšťalka startéra a v plavkách a koupacích čepicích se závodníci podobají jeden druhému o dost víc než „v civilu“. Diváka stojí dost úsilí udržet pozornost a fandit pokud možno svým favoritům. Povzbuzování námi vytvořeného fanouškovského kotlíku však bylo slyšet hodně hlasitě, týmový duch Křenky se nesl ze břehu do chlorovaných vln a hnal naše plavce a plavkyně vpřed.

A jak to tedy na bazénu v hale Tesla Lesná v Brně letos dopadlo?

Přímo na bazénu se vyhlašovaly pouze nejlepší tři výkony v individuálních disciplínách na krajské úrovni. Zde jsme bohužel nedosáhli na žádný cenný kov, takže naše naděje na medailové umístění chlapeckého či dívčího družstva postupně odkapávaly. Na vyhlašování celkových výsledků do vestibulu bazénu už někteří proto ani moc nepospíchali a dali přednost řádnému usušení v šatnách. O to více jsme byli nadšení při vyhlášení celkových výsledků družstev – po sečtení všech bodů dosažených v individuálních disciplínách, polohové štafetě i štafetě 6x50m volným způsobem byl totiž vyrovnaný výkon chlapců v městském kole odměněn bronzovou medailí pro tým.

Dívčí tým vylovil v městském kole z bazénu nepříliš populární brambůrku v podobě celkového 4. místa, což sice může trochu zamrzet, ale na druhou stranu nás těší, že oba týmy se závodů zhostily se ctí a zanechaly v hloubce pod sebou několik dalších škol, které si určitě na týmové plavecké medaile brousily čelisti.

Pro zajímavost ještě uveďme individuální medaile z městského kola: Andrea Pagáčová – 2. místo – motýl Lucie Šikulová – 3. místo – prsa Šimon Pěnička – 3. místo – znak Filip Nevrlý – 3. místo – prsa Matyáš Gec – 3. místo – kraul  

Všem plavcům a plavkyním reprezentujícím Křenku děkujeme za sportovní zážitek a gratulujeme k úspěchu. Věříme, že plavání bude v příštích letech nadále sportem, ze kterého budeme jezdit nejen s mokrými vlasy, ale i s medailemi na krku.

  Mgr. Hana Vymazalová   Chlapecký tým: David Krkoška, Matyáš Gec, Šimon Pěnička, Tomáš Vetter, Filip Nevrlý, Martin Valehrach   Dívčí tým: Andrea Pagáčová, Adriana Daňková, Eva Kopecká, Barbora Čejková, Lucie Šikulová, Sára Weiglová