27. 6. 2022

Gymnázium Křenová

Stříbro v soutěži Mezinárodní Středoškolský Moot Court

 

Dne 20. 5. 2022 se soutěžní tým Gymnázia Křenová (Jan Zahradníček, Jan Kratochvíl a Prokop Černoušek, studenti 2. ročníku) zúčastnil finálového kola soutěže Mezinárodní Středoškolský Moot Court pořádaného Právnickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci. V Olomouci se tak náš tým „utkal“ s těmi nejlepšími týmy z celé České republiky, které již dříve uspěly ve fakultních kolech.

Na začátku celého finálového kola byl tým seznámen se soutěžní strukturou. První fází byl výběr 4 nejlepších týmů (vždy 2 týmy za stěžovatele a 2 týmy za stát) z celkového počtu 16 zúčastněných týmů. Postupující se pak mezi sebou utkali ve druhé odpolední části. Vítězem se měly stát 2 týmy v každé kategorii (1 tým za stěžovatele a 1 tým za stát).

Jak si v tomto finálovém klání vedl křenkovský tým? V první části se probojoval mezi 4 nejlepší týmy a postoupil tak do nejužšího výběru kandidátů na vítěze a ve finálovém rozstřelu se umístil na druhém místě! Přestože se náš tým nestal absolutním vítězem, sklidil úspěch v ostatních hodnocených kategorií. Získal ocenění za nejlepší písemné podání, kde získal nejvyšší možný počet bodů. Jako nejlepší řečník byl ohodnocen Jan Zahradníček, z jehož úžasných řečnických schopností těžil celý tým nejen ve finále. 

Na tomto místě bychom rádi ještě jednou poděkovali vedení školy, které naši práci v soutěži podporuje, a také organizátorům soutěže.

Jan Zahradníček, Jan Kratochvíl, Prokop Černoušek, soutěžní tým Gymnázia Křenová