28. 6. 2021

Gymnázium Křenová

EOES = evropská olympiáda mladých přírodovědců

Zrodil se fenomén jménem Kuba Sochor. Přestože je teprve ve 4.A, zvítězil ve všech krajských kolech Chemické olympiády, kde to šlo (tři kategorie), v národním kole zabodoval boží bramborovou medailí a přes lítý boj ve výběrových soustředěních postoupil do mezinárodní chemické olympiády!!!

Tady to ale nekončí...

Kuba byl nominován do soutěže European Olympiad of Experimental Science (EOES).

EOES je určena pro šestnáctileté vědecké talenty. Jedná se o týmovou soutěž, kde součástí týmu je vždy jeden chemik, biolog a fyzik. Kuba byl jak nečekaně, chemik!

Letošní organizaci soutěže mělo na starosti Maďarsko. Vzhledem k opatřením nebylo možné vycestovat, a tak se soutěž konala on-line. Naštěstí alespoň v rámci republiky se soutěžící mohli setkat, a tak jim zázemí bylo vytvořeno na Univerzitě Hradec Králové. Soutěžící řešili náročné úlohy inspirované pořádající zemí, například zkoumali složení maďarského medu či sedimentů na březích řeky Tisy.

A jak to dopadlo? Tým ve složení Jakub Sochor (náš chemik), Matěj Pokorný (gymnázium Aš, biolog) a Jonáš Dej (Wichterlovo gymnázium Ostrava, fyzik) skončil na 3. místě!

Kuba jede! Jen tak dál. 😊

Všichni soutěžící EOES 2021 před budovou UHK.