23. 1. 2020

Gymnázium Křenová

Exkurze do SIMU

V pondělí 16.12 navštívili studenti biologického semináře paní profesorky Ryšavé simulační centrum Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Toto simulační centrum, zkráceně SIMU, by mělo sloužit pro praktickou výuku budoucích lékařů. I přesto, že budova SIMU bude dokončena až koncem letošního školního roku, Lékařská fakulta si pro nás přichystala menší „ochutnávku“ toho, co nás v budoucnu může čekat.

Na začátku exkurze jsme si vyslechli stručnou přednášku o stavbě a využití SIMU, o unikátnosti takového centra v Česku, ale i o problémech s centrem spojenými.

Ve vedlejší místnosti jsme se dozvěděli o přístrojích, které měli nachystané pro naši exkurzi, vyzkoušeli jsme si první pomoc na figuríně, použití defibrilátoru, zažili jsme porod z pohledu doktora a zjistili, jak moc je práce s ultrazvukem náročná. Dále jsme si mohli vyzkoušet práci s fonendoskopem, kde jsme poslouchali figurínu s různými dýchacími problémy. Porod dítěte patřilo určitě mezi to nejzajímavější a zároveň nejzábavnější stanoviště.

I přesto, že i v provizorním SIMU bychom byli schopní strávit pomalu celý den, tak už po hodině a půl jsme se museli rozloučit. Rozhodně je to zkušenost, na kterou jen tak nezapomeneme, i kdybychom se do SIMU někdy podívali jako studenti vysoké školy.

Autor: Filip Klaban (6.A)