20. 11. 2019

Gymnázium Křenová

Studentská laťka 2019 na tradičně vysoké sportovní i společenské úrovni…

Letos datum proslulého křenovského závodu připadlo na pátek 15. 11. 2019. Po pečlivých tréninkových kempech, které probíhaly v jednotlivých třídách 2-3 týdny před samotným podnikem, se nakonec do „arény“ odvážila jen hrstka nejlepších. Jako první soutěž absolvovali mladší dívky a hoši. V obou kategoriích skákalo asi deset závodnic a závodníků. Podle neověřených zpráv z atletických kuloárů téměř všichni čistokrevní „neatleti“ a ryzí amatéři. O to víc jim patří pochvala za předvedené výkony, reprezentaci svých tříd a bojovné srdce „sporťáků“. Po napínavém klání mladých křenovských výškařských elévů to nakonec skončilo následovně. Mladší dívky:

1. Andrea Němcová 150 cm 2. Klára Sikorová 136 cm 3. Zuzana Vlasáková 130 cm
Mladší hoši:
1. Tomáš Vetter 155 cm 2. Jakub Kocháň 144 cm 3. Nikola Oliver Farský 132 cm
Hned po nich do závodu už v hojnějším počtu vstoupila starší děvčata. I zde se jednalo o směsici výškařek, pocházejících z nejrůznějších sportovních odvětví. A proto je obdivuhodné, že drtivá většina dívek ovládala flop na velice solidní úrovni. Protože postavit se před naplněným „křenováckým“ kotlem „face to face“ laťce, sladit délku a rychlost rozběhu s kvalitním odrazem a pak se ještě nějak přenést přes tu laminátovou červenou tyč, není opravdu vůbec jednoduché. Holky to ale během závodu zvládaly fakt skvěle. No a vítězné pokusy tří medailistek, to byly už stylově propracované a vybroušené flopy, které téměř konkurovaly dřívějším legendám toho krásného atletického odvětví. (Stefka Kostadinovová z Bulharska - pro většinu pravěk :) , ale stále držitelka platného světového rekordu 209 cm z roku 1987!!!, Kajsa Bergqvistová - sympatická švédská blondýna s „osobáčkem“ 206 cm a nejmladší temperamentní Chorvatka Blanka Vlašičová, která jen pár let dozadu skákala přes 2 m metry jako na běžícím pásu,  osobní rekord 208 cm.)

Naše starší dívky nakonec dokončily soutěž v tomto pořadí:

1. Adéla Neužilová 156 cm 2. Noemi N´Gombele 141 cm 3. Adéla Ryndová 141 cm
Na dorostenky pak navázala skupina starších chlapců. Nejpočetnější soutěžní kategorie, kterou většinou vrcholí tento výškařský přebor gymnázia. I když nebyly zastoupeny úplně všechny třídy, tradiční opory opět stály na startu. Kromě nich se ještě vyrojilo hned několik talentovaných mladých skokanů, kteří vydrželi v soutěži nečekaně dlouho a starším matadorům dýchali úspěšně na záda. A i zde šlo o kluky, kteří se věnují naprosto jiným sportovním odvětvím a právě na výškařském memoriálu naší školy se z nich aspoň na chvíli stávají „mistři“ tohoto krásného atletického řemesla. Myslím, že si závod většinou docela užívali, fandili si navzájem a někteří dokonce vystrašili přítomné diváky svými krkolomnými dopady téměř mimo doskočiště. Všechno se ale nakonec obešlo bez vážnějších zranění, odnesly to většinou jen odřené lokty při „přistání“. Ještě na výškách kolem 153 cm bylo v soutěži 10-12 borců, což jasně ukazuje na nespornou sportovní kvalitu tohoto proslulého závodu. O 10 cm výše se už ale poněkud vylidnilo a do bojů o kovy nejcennější vstoupila už jen skokanská špička školy. A z partičky fotbalistů, florbalistů a basketbalistů se po dramatickém průběhu vykrystalizovalo medailové pořadí. Křenovští skokani, kteří se nejvíce přiblížili těm nejlepším. (Javier Sotomayor z Kuby – WR 245 cm z roku 1993 -taky pravěk, současný mistr světa Mutaz Essa Barshim z Kataru a Jaroslav Bába - náš bývalý reprezentant s osobákem 236 cm a bronzovou plackou z LOH v roce 2004 v Athénách!!!) Kluci na závěr stáli na bedně v tomto pořadí:
1. Milan Dastych 172 cm 2. Jáchym Jelínek 166 cm 3. Jan Hruška 164 cm
V závěru ještě musíme poděkovat všem, kteří se podíleli na hladkém průběhu celé soutěže. Zapisovatelé u mikrofonu a pořadatelského stolku z 3.D odvedli skvělou a pečlivou mravenčí práci a trpělivě dohlíželi, aby vše bylo podle řádných pravidel IAAF. To stejné platí i pro technickou skupinu kolem doskočiště, kde kluci z 3. B a posléze z 3.C zvládli funkci rozhodčích a nosičů „peřin“ přímo ukázkově. Docela si i u toho zamakali :)….

Vámos Křenka a v listopadu 2020 opět na značkách…