25. 10. 2019

Gymnázium Křenová

Výlet Pěveckého sboru na lysický zámek

Není to tak dávno, co jsme se společně bavili na křenkovském Letním dni, kde kromě krásných převážně hudebních vystoupení probíhala charitativní dražba, ve které se našemu sboru podařilo vydražit prohlídku zámku Lysice s panem profesorem Zdeňkem Šturmou. A tak jsme v sobotu 19. října v loňském sborovém složení vyrazili z Brna-Králova Pole směr Lysice.

Lysický zámek disponuje bohatým inventářem, jelikož v 50. letech minulého století sloužil jako „svozový zámek”, do nějž se z okolních památek odvezlo veškeré vybavení. Na své si při prohlídce přišli především milovníci uměleckých slohů, protože v Lysicích byly k vidění snad téměř všechny (samozřejmě v jejich historizující podobě z 19. století) – od antiky až po elegantně zařízené komnaty pana hraběte z 20. let 20. století. Pan profesor nás provedl oběma prohlídkovými okruhy, poutavě nám vyložil, jak se v tehdy moderním sídle na sklonku předminulého století žilo. Ukázal nám všechna propojovací schodiště i tajné chodby a pohotově zodpověděl všechny naše otázky. Prohlídku jsme zakončili v zahradách zámku a v sala terreně (v zahradním salónu) s nádhernou akustikou, kde konečně přišel čas na zpěv! Zazpívali jsme si jak oblíbené kusy našeho repertoáru jako Verbum caro, Per crucem a Tourdion, tak vyzkoušeli i skladby nové. Zpěvem jsme oblažili nejen sebe a pana profesora Šturmu, ale nakonec i právě se fotící svatebčany, na které jsme narazili v zahradě.

Opravdové dobrodružství nás potkalo až v nedalekém hostinci: Vytoužený oběd jsme museli ubránit před hladovou a neodbytnou kočkou. Milovníci zvířat ale nemusí mít obavy, kočce se nakonec podařilo ukořistit kus masa a zmizet v povzdálí. Onen okradený nešťastník však nezůstal s prázdným žaludkem, oběd i celý výlet jsme totiž zpečetili sladkou tečkou v lysické cukrárně a pak už jsme se spokojení a mírně unavení ubírali autobusem k Brnu.

Jednomyslně jsme se shodli, že o příštím Letním dni, který se jak doufáme stane na Křenové novou tradicí, vydražíme zase nějaký společný sborový výlet. Protože setkat se se svými kamarády jinde než ve školních lavicích nebo na pracovně nabité sborové zkoušce a společně si jen tak zazpívat rozhodně stojí za to!

Jakub Zikmund