12. 3. 2019

Gymnázium Křenová

Přírodovědná Vídeň

Naše gymnázium často pořádá výlety do Vídně, které jsou zaměřené historicky. Toto město ale skrývá i mnoho přírodovědných zajímavostí. A tak 4. března vyjeli zájemci z prvních až třetích ročníků objevit alespoň zlomek krás biologického i technického rázu.

Vídeň nás přivítala slunečným počasím a tak jsme se nenechali pobízet, vystoupili jsme na náměstí Marie Terezie a vydali se vstříc prvnímu dobrodružství.

Haus des Meeres (Dům moře) je umístěn v bývalé dělostřelecké věži postavené během druhé světové války. V jedenácti patrech je řada akvárií a terárií, včetně napodobeniny džungle a proskleného tunelu se žraloky a mořskými rybami.

Pouhý suchý popis akvárií a soupiska živočichů člověka zas tolik neosloví a neohromí. Teprve když uvidíte klauna očkatého (hlavního hrdinu filmu Hledá se Nemo) vyplouvajícího a zaplouvajícího do své sasanky, nebo perutýna pyšně se vznášejícího ve svém akváriu, zůstanete jako očarovaní sledovat tu krásu, kterou příroda stvořila.

A co teprve největší mořské akvárium o objemu 300 tisíc litrů, ve kterém se prohání nejen několik žraloků a rybky menší i větší, ale dokonce i mořská kareta Puppi (místní maskot) ochotně pózuje před fotografy.

Jedenáct pater člověka unaví, proto mnozí z nás uvítali obědovou pauzu na Mariahilfer Straße.

Pak jsme využili hodného řidiče, který nás odvezl před technické muzeum, které se nachází ve vídeňské čtvrti Penzing na Mariahilfer Straße u parku Gustava Jägera. Budova muzea, která oslavila vloni 100 let, je sama o sobě chrámem a pompézní oslavou pokroku a šikovnosti lidstva. V prvním patře se nacházejí lokomotivy, které ačkoliv vypadaly jako čerstvě vyrobené, tak svým tvarem a zdobností napovídaly, že jsou starší než samo muzeum. V muzeu se nachází mnoho exponátů z minulých století, ale nalezneme zde i výrobky z doby méně dávné (jako vysavače, pračky, mixéry či ledničky, u kterých občas někdo zajásal, že už je někde viděl). Přítomny jsou i moderní technologie. Kdo prošel kolem termokamery, mohl si nechat udělat snímek a poslat si jej na email.

V šest hodin jsme se vydali k parkovišti u Schönbrunnu, znaveni spočinuli v útulném autobusu a postrkáváni silným nárazovitým větrem jsme bez problémů dojeli zpět do Brna.

Autorka: Veronika Mačátová