21. 11. 2018

Gymnázium Křenová

Studentská laťka má stále co nabídnout…

S troškou nadsázky lze říci, že když se řekne listopad, tak se většině studentů Křenky vybaví výročí Sametové revoluce, výročí konce I. světové války (letos kulaté) a také závody ve skoku vysokém. V rámci hodin tělesné výchovy si drtivá většina tříd tuto krásnou, ale zároveň technicky náročnou atletickou disciplínu vyzkouší a lehce potrénuje. A nejlepší nebo někdy jen nejodvážnější „výškařští srdcaři“ jdou potom v den D se svou kůží na trh do samotného závodu.

Nutno podotknout, že naprostá většina zúčastněných jsou čistokrevní amatéři, kteří skáčou jen pro radost. Během roku se naplno věnují svým sportům a pochopitelně také studiu na gymnáziu, které zde stojí už krásných 111 let. O to napínavější a zajímavější to potom celé je, protože každý z fandů má svého oblíbence, kámoše, kámošku a třeba i favorita, ale jak to dopadne v reálu, se ukáže až během samotného dopoledního závodu.

Tradiční rozdělení do čtyř kategorií je už minulými ročníky důkladně prověřeno a z pohledu „sportovního fajnšmekra“ zaručuje postupnou gradaci celého výškařského podniku a podobně tomu bylo i letos.

Mladší děvčata i chlapci si nejdříve museli zvykat na bouřlivou diváckou kulisu. Následně se pak aklimatizovali a jejich výkonnost šla strmě nahoru. Za své pokusy zaslouží velké uznání a dík za výbornou reprezentaci svých tříd.

To stejné určitě platí i u obou starších kategoriích. Zde je všechno ještě umocněno širším startovním polem, zkušenostmi, vtípky a samozřejmě i drobnými výzvami. Jestli loňský vítěz obhájí, jestli si letos skočím osobák, jestli nám známý bavič M.K. zase předvede nějaké nové divadélko a na jaké výšce přejde ze stradlu na flop atd. Kdo měl možnost, čas i výdrž poctivě sledovat celé galapředstavení, svoje si zde určitě našel. Co se týče medailistů, tak se nám všechno krásně prostřídalo, zamotalo a loňští vítězové holt museli ustoupit nekompromisnímu nástupu dravého mládí. V obou starších kategoriích zvítězili nováčci z „prváku“, což historie tohoto populárního závodu nepamatuje. Zkrátka 1. B v letošním ročníku tvrdě vytřela zrak zbytku světa a nezbývá, než jim složit velikou poklonu. Zřejmě slušnej oddíl☺!!!

I v mladších kategoriích se „benjamínci“ z primy ničeho nebáli a těsně přeskákali svoje soupeře o ročník výše. Takže závěrem už jen poděkování technické podpoře z 2.D a 5.A. Holky druhačky si postupně s mikrofonem začaly rozumět a celý průběh soutěže měly pevně ve svých rukou. Kluci z třeťáku se také u peřin docela nadřeli, ale i oni zvládli svoji roli na výbornou. Totéž platí i o „dívkách s pásmem“, které dbaly o téměř milimetrové nastavení výšky laťky (nejdříve 5.A a následně 4.B).

Na úplný závěr už jen pár strohých čísel a jména medailistů…

Mladší kat.

  1. Andrea Němcová 141 cm
  2. Katka Klinkovská 138 cm
  3. Dinh Phuong Thao 126 cm
  1. Tomáš Vetter 145 cm
  2. Vojtěch Konečný 142 cm
  3. Lukáš Kapinus 132 cm

Starší kat.

  1. Adéla Neužilová 153 cm
  2. Lucie Svobodová 141 cm
  3. Lenka Vičarová 138 cm
  1. Milan Dastych 168 cm
  2. Jan Hruška 165 cm
  3. Igor Kaplan 162 cm